Ideje za cveće u bašti

Ideje za cveće u bašti
Često zanemarujemo spoljašnji izgled našeg doma, usredređujući se na enterijer. Uređenje eksterijera podjedanko je važno kao i uređenje enterijera, jer samo ako su oni usklađeni možemo ostvariti harmoniju. Ograda, terasa, stepenište, staze, cveće glavni su elemenit našeg eksterijera, te je prilikom njegovog uređenja važno misliti na sve elemente podjednako. 


Ideje za cveće u bašti


Da bi vaša bašta izgledala moderna nije je vam potrebno bogatstvo, već kreativne ideje i volja da te ideje sprovedete u delo.  Sve savremene bašte koje vidite u časopisima nastaju upravo tako što se koriste materijali i biljke koji su ekološki ali i lako dostupni. 


Trebalo bi da dizajn i dekor za koji se odlučite budu dugotrajni. Bašte bi trebalo da budu sređene jer na prvi pogled treba da povuku i izazovu osećaj prijatnosti. 


Napravite plan 


Prvi korak jeste da ustanovite šta želite od svoje bašte, kakvu baštu želite. Ukoliko ste to rešili dolazi sledeći korak, a to je jeste posmatranje prostora i njegovih mogućnosti odnosno prednosti koje možete iskoristiti kako bi bašta dobila novi i drugačiji izgled. Shodno tom planu postavljaćete baštenski nameštaj i druge detalje koji će dodatno upotpuniti baštenski izgled. 


Ideje za cveće u bašti

 

Cveće sastavni deo svake bašte


Cveće jeste sastavni deo svake bašte i upravo ono i daje to neko šarenilo i toplinu. Cveće u saksijama koje će biti na ogradici ili koje će krasiti stazicu samo su neke od ideja za njihovo postavljanje. Zimzeleno grmlje sadite u malim količinam, veruje se da donosi stabilnost kući. Crveno i žuto cveće izaziva pozitivnu energiju, a veruje se da žuto cveće i podstiče komunikaciju. Zasadite ruže u različitim nijansama, obojite vaše dvorište. 


Muškatle za neodoljive bašte


Još jedna vrsta cveća koja će učiniti vašu baštu privlačnom i neodoljivom jesu muškatle. Možete ih saditi u bilo kom kutku dvorišta ali su savršene za viseće saksije. Zanimljivo je da će nastaviti da cvetaju i ako ih ne zalivate. 


Ideje za cveće u bašti


Reciklirani materijal odlično je rešenje za neiskorišćen prostor u bašti. Mahovina je odlična za prostor između šavova, jer ćete postići odličan kontrast. Upotreba limuna, majčine dušice jeste dodatni način da stvorite mirisni put u vašoj bašti. Lako se održavaju, polako rastu i pružaju izuzetno lep miris. Prilikom izbora cveća važno je da prati nisko rastinje, a da se to sve opet uklopi sa ostatkom drveća koje je već tu.  


Uređujete baštu prema godišnjim dobima

Tokom jesenjih dana zamenite letnje cveće tamno crvenim hrizantemama. Ukoliko imate klupe okitite ih ljiljanima. Njih možete postaviti u rasadnoj fazi, a da ih iskoristite sledeće godine za sađenje.  Sasa ili japanska šumarica jeste ključno cveće svake jesenje bašte. Latice joj imaju satenski sjaj, ima zlatne centralne delove. Ovo cveće doneće neverovatne boje vašoj bašti. 


Ideje za cveće u bašti


Malo više mašte, volje i za kratko vreme možete dobiti baštu kakvu ste oduvek želeli. 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: