Kuhinja sa šankom

Kuhinja sa šankom
Poznato je da se stilovi menjaju. Svaka sezona donosi nam nešto novo, nešto atraktivno i drugačije. Među novitetima koji se mogu videti u mnogim enterijerima kuća ne samo u inostranstvu već i kod nas jesu kuhinje sa šankom. 


Kuhinja je srce doma


Kuhinja prostorija je koja uvek asocira na neku toplinu i nešto domaće. Kao što je dnevna soba gde se odmaramo nakon radnog dana i provodimo veče sa svojim najdražim osobama, kuhinja je srce svakog doma. To je mesto gde ujutru pojurimo i gde počinjemo novi dan.  Zato je važno da i ova prostorija bude uređena tako da pruži taj osećaj topline. 


Kuhinja sa šankom


Kuhinje sa šankom sve popularnije


Kuhinje sa šankom postaju sve popularnije u svetu dizajna enterijera. Šank nije nužno vezan za velike kuhinje i prostrane stanove. Štaviše, među modernije kuhinje spadaju upravo one koje imaju male šankove. Na ovaj način ostavljete slobodan prostor za još neki dodatak, a da to opet bude sa stilom i da ne deluje prenatrpano. 


Šank u kuhinji


Šank moderan, ali i praktični kuhinjski element


Pored toga što će vaša kuhinja dobiti moderan izgled dobiće i praktični element. To se posebno odnosi na stanove manjih dimenzija. Postavljanjem šanka dobićete na prostoru, jer ne morate više razmišljati gde i na koji način da stvorite prostor za trpezariju. Ugradnjom ovog elementa ste taj problem rešili, a sve što vam je potrebno jeste nekoliko barskih stolica. Ovim dobijate i trpezarijski sto. Ravna površina šanka može poslužiti i za pripremanje hrane. Za male kuhinje najbolje je odlučiti se za šank u obliku latiničnog slova G. Stručnjaci savetuju da visina tog šanka bude između 85  i 95 cm, dok bi barske stolice trebalo da budu visine 65 cm.


Kuhinja sa šankom


Prostor možete uštedeti ukoliko šanku dodate police za odlaganje posuđa. Na ovaj način kuhinja deluje prostranije, a i sve će vam biti na dohvat ruke. Prednji deo tog prostora za odlaganje  treba uraditi od drveta. 


Od kružnih do ovalnih šankova


Kada je reč o boji kuhinja sa šankom, imate pregršt opcija. Ljubiteljima minimalističkog stila se preporučuju klasične kombinacije neutralnih boja ili jednostavna i uvek jedinstvena crno-bela kombinacija. Poklonicima rustičnog stila preporučuje se šank u drvetu. Kada je reč o obliku, šank može biti polukružnog, kružnog, ovanog oblika pa čak se može projektovati i u obliku broja osam. Oblik koji ćete odabrati prilagodite drugim elementima u kuhinji i ostatku enterijera. 


Ovalni šank


Detalj o kome posebno treba povesti računa jeste i rasveta, pomoću koje možete ostvariti moderan i savremeni izgled. Tačkasta plafonska rasveta je najbolje rešenje. Alternativa bi mogla biti lampa koja ima tri identična rasvetla tela. 


I ove godine kuhinje sa šankom su u modi. Ukoliko ste željni promena i hoćete da unesete neku novinu razmislite o ovom dodatku. Kuhinje sa šankom – moderno rešenje za sve tipove stambenih prostora.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: