Renoviranjem do savršene kuhinje
Dosadila vam je stara kuhinja, i želite da ovom delu doma udahnete novu energiju? Ili se možda selite u novi stan ili kuću, pa želite da vaša kuhinja bude savršena i po vašoj meri? Prostor u kome se priprema hrana, u velikoj meri utiče na život ukućana, jer ovaj kutak je mnogo više od mesta za pripremu obroka. Kuhinja je mesto gde se okuplja porodica, ali i prijatelji. Mesto koje nas razbuđuje uz mirise prve jutarnje kafe, i daje nam energiju da započnemo dan. Kuhinjski prostor stvara najlepše uspomene, kada zajedno pripremate neki obrok, ili prosto razgovarate o svakodnevnim i budućim planovima.

Renoviranje kuhinje, pre svega mora biti kvalitetno, i zbog toga je ovo često veoma složen i dugotrajan proces. Ali na kraju, ceo taj prostor će biti komforan i sigurno će podići kvalitet života svih ukućana. Savremen čovek, u moru svakodnevnih obaveza, sve manje vremena provodi u kuhinji pripremajući obroke. Zato je veoma važno da nam vreme provedeno u kuhinji bude kvalitetno i ispunjeno.


Planiranje i dizajn kao pola posla


Kada se odlučite na proces renoviranja kuhinje, ključno je da napravite plan ali i da osmislite celokupan dizajn vaše nove kuhinje. Naravno, ako vam je potrebna pomoć, možete angažovati profesionalce, koji će vam pomoći da osmislite izgled kuhinje prema vašim željama. Ukoliko menjate staru kuhinju, budite hrabri i promenite raspored kako elemenata, ili dodajte kuhinjsko ostrvo. Ne morate se striktno držati starog rasporeda, samo vodite računa o instalacijama i drugim pravilima koja su važna za funkcionalnost ove prostorije. Nakon planiranja i pravljenja skice, možete se upustiti u avanturu zvanu nabavka materijala i majstori. Birajte najkvalitetnije materijale, koji će vam obezbediti dugotrajnost kuhinje, ali i angažujte najbolje majstore, koji će sve odraditi perfektno i na vreme.


Krenite od zidova i poda


Kada su u pitanju podne obloge, savet je da ih izaberete pažljivo. One treba da budu lake za održavanje, ali i dugotrajne. Drvo je materijal sa kojim morate biti veoma oprezni ako ga izabere za kuhinju. Parket se može lako izgrebati a i ne trpi vodu. Laminat je bolje rešenje, jeftiniji je od parketa a na tržištu postoje mnoge teksture i boje. Najbolje rešenje za kuhinju su pločice jer su  najlakše za održavanje, a izbor je ogroman. Naravno, treba ih uklopiti sa ostalim elementima i uređajima, ali svakako su najbolje rešenje i za zidove a i za podove. 

Možete izabrati kombinaciju pločice – parket ili laminat, pa u delu gde su vam kuhinjski elementi postaviti pločice a u ostatku prostorije laminat ili parket. Možete birati između pločica manjih i većih dimenzija. Pločice manjih dimenzija više se uklapaju u manje kuhinje, ali pločice većih dimenzija učiniće da vaša kuhinja vizuleno bude veća. Svetlije pločice će kuhinju učiniti većom, a možete ih kombinovati sa tamnijim ili šarenim pločicama, za bolji efekat.


Kuhinje po meri za idealno uklapanje


Pre odabira kuhinjskih elemenata, razmislite da li je bolje da izaberete gotovu kuhinju ili da je pravite prema željenim merama? Jedna od glavnih stavki jeste i budžet, jer su kuhinje po meri često znatno jeftinije. Ali imajte na umu da morate naći odličnog majstora, koji će sve napraviti prema idejnom rešenju. Važno je da izaberete kvalitetan materijal za vašu kuhinju, a to su drvo ili sve popularniji medijapan. Boju kuhinje, ali možda i neki rad na kuhinjskim elementima, sve ovo morate planirati ukoliko se odlučite za kuhinje po meri. Pojedini domovi i nemaju mogućnost kupovine gotove kuhinje, zbog kosina na zidovima ili malog prostora, pa u tom slučaju morate izabrati neku od kuhinja po meri, a neke od radova pogledajte ovde


Pažljivo birajte radnu površinu


Radna površina je isto jako bitan elemenat svake kuhinje. Najčešći materijali za radnu površinu jesu mermer i granit. Radne površine od granita su veoma otporne na tečnost, i garantuju sigurnost. Mermer je mekši ali može da izdrži visoke temperature, a prednost mu daje njegov lep izgled i lako održavanje. Boja radne površine može biti urađena prema vašoj želji, ali savet je da izbegavate bele i crne radne površine, jer se na njima vidi i najmanji trag. Ako ne želite da neprestano držite krpu za čišćenje u ruci, birajte neke druge boje koje će se složiti sa ostatkom kuhinje. 


Nova kuhinja – novi uređaji


Šporet, frižider i još neki uređaji sastavni su deo svake kuhinje. Sudopera takođe, pa ukoliko imate veću kuhinju birajte duplu sudoperu, jer će vam olakšati mnoge stvari u kuhinji. One se izrađuju od nerđajućeg čelika, bakra, granita, akrila i emajla. Obavezno obratite pažnju kada birate bateriju za sudoperu, da ona bude kvalitetna ali i estetski lepa. Jer i ona treba da se uklopi sa svim elementima u kuhinji.

Ako imate dovoljno prostora, obavezno kupite mašinu za pranje sudova, najbolje ugradnu, jer će se ona lepo uklopiti u čitav ambijent. Praktična je i štedi vaše vreme, pa nećete vreme provoditi tako što ćete non stop prati sudove. Ovo je posebno važno ukoliko je vaša porodica brojna. Ako se odlučite za mašinu za pranje sudova, onda vam dupla sudopera nije potrebna. Sudopera, šporet i frižider bi trebali da budu blizu, radi praktičnosti i funkcionalnosti. Pored toga, vodite računa da kuhinju ne zatrpavate mnogim malim kućnim aparatima, već da vam na dohvat ruke budu samo oni uređaji koje koristite gotovo svakodnevno. 


Rasveta doprinosi lepšoj atmosferi


Oni koji renoviraju kuhinju obično postave samo jednu rasvetu u ovoj prostoriji. I to je velika greška, koju kasnije većina uviđa pa se odlučuju za mnoga dostupna rešenja. Led traka iznad radne površine u kuhinji, a ispod kuhinjskih ormarića, doprineće da prostor bude bolje osvetljen ali i stvoriće ugodniji i topliji ambijent. Razne visilice ili plafonjere, mogu upotpuniti prostor, ali i led sijalice u plafonu. Sve ovo će doprineti estetici, ali i stvaranju dodatnog efekta svetlosti na pojedinim elementima. Ukoliko se u sklopu kuhinje nalazi trpezarijski sto ili šank sa visokim stolicama, odabirom prave rasvete možete staviti efekat i na ovaj deo kuhinje. Važno je samo da ne preterate i da ne izazovete kontra efekat.
PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: