Uređenje male kuhinje

mala kuhinja
U današnje vreme, doba savremene tehnologije i načina života nas je sve zahvatilo. Mnogi od nas ne pamtimo kada smo pogledali film sa ostatkom porodice, zajedno prošetali psa ili popili kafu. Raspored smena na poslu, školskih časova, treninga i drugih obaveza prosto dovode do mimoilaženja pojedinih članova porodice. Opet, neke zajednice su našle rešenje, poput obaveznih zajedničkih večera. Kuhinje su te koje pružaju poodici mogućnost da pokažu svoj sklad zajedničkim radom, a kasnije i užitkom.


Dimenzije kao glavna smernica


Bez obzira da li je reč o velikoj ili maloj površini kuhinje, svaka ima iste osnovne kuhinjske elemente. Naravno da je lakše funkcionisati u prostranijoj kuhinji, ali to ne znači da kuhinje manjih dimenzija ne mogu biti dobro organizovane ili lep prizor. Ključ je u dobrom planiranju i korišćenju prostora, s ciljem da se vama olakša sam rad u kuhinji. Uz to, mnogi se osećaju prijatno u prostorijama gde je sve na dohvat ruke jer takvo uređenje odaje utisak toplote i gostoprimstva. Pri donošenju odluka o uređenju, veoma je važno imati na umu koje su vam posude, pribori i razni drugi instrumenti zaita potrebni u kuhinji. Iako želimo utisak komfora, kuhinja ne mora da izgleda prenatrpano, ili čak neuredno.


Trikovi za estetsko ulepšavanje


Male kuhinje iako perfektno ostvaruju svoju funkcionalnu stranu, estetika se ne sme zanemariti. Postavljanje što većeg prozora na slobodnom zidu doprineće vizuelno većem izgledu kuhinje zahvaljujući prirodnom svetlu. Ukoliko imate potrebu za zavesama, poželjno je da okačite bele ili neke druge svetle boje, što tanjeg materijala. Takođe, prozor će vam omogućiti da brzo izvetrite prostor nakon kuvanja i time ćete smanjiti potrebu za aspiratorom koji bi dotatno zauzimao prostor. Takođe, rasveta predstavlja dodatan izvor svetlosti s toga je preporučljivo izabrani onu sa nekoliko sijalica.

Pokretni šank, ili kuhinjsko ostrvo  predstavljaju dodatan prostor za rad, ili čak mogu da zamene trpezarijski sto. Na njima možete ugraditi radnu površinu, a ispod nje dodatne fioke za odlaganje posuđa. S obzirom da se govori o pokretnom nameštaju, uvek ga možete skloniti ukoliko vam smeta ili premestiti u drugi deo, ako dođe do renoviranja kuhinje.


Svetle boje ploćica, visećeg ormara, bela tehnika učiniće da kuhinja izgleda sveže, čisto i prostrano. Uvek možete da stavite šarene magnete na frižider, razne podsetnike i šarene krpe ukoliko želite da svojoj kuhinji date određenu notu. Odabirom manje sudopere dobićete na prostoru. Viseće police vam mogu služiti kao dodatan prostor za odlaganje sudova, ili kao cediljka ukoliko se montira iznad sudopere. Na taj način vam klasična cediljka neće zauzimati dragoceni prostor. 


Prednosti malih kuhinja


Male kuhinje su kompaktne, sve neophodno se nalazi na jednom mestu. Iako na prvi pogled može vam delovati kao da je sve suzbijeno i skučeno, lako i brzo ćete se naviknuti na raspored predmeta, jer ste ga i onako sami osmislili po svojim potrebama. S obzirom da se radi o manjem prostoru - manje imate i da brišete i održavate. 


Kuhinja mnogima predstavlja mesto gde puštaju svoju kreativnost da se ispolji kroz pravljenje poslastica za svoje najmilije.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: