Lusteri za dnevni boravak

Lusteri za dnevni boravak
Rasveta sastavni je deo svakog doma. Pored toga što postoji potreba za svetlošću, rasveta ima i dekorativnu ulogu u enterijeru. Iako svaka prostorija u domu treba da ima adekvatnu rasvetu, posebnu pažnju treba posvetiti rasveti u dnevnoj sobi. Poznato je da najviše vremena provodimo u ovoj prostoriji te je potrebno da se u njoj osetimo slobodno, prijatno i udobno. Jedan od načina da se to ostvari jeste i odabirom adekvatne rasvete. 


Funkcionalnost pre svega


Izbor lampi i lustera je ogroman, od retro do modernih kristalnih varijanti. Za koji model ćete se odlučiti zavisi isključivo od vas i vašeg stila. Ne zaboravite da rasveta mora imati tu funkcionalnu stranu i da se treba uklopiti sa ostatkom enterijera, ali i da vizuelno pruži komfor. 

Još jedna važna funkcija koju rasveta ima u našem enterijeru jeste što nam pomaže da naglasimo nama važne elemente i detalje. 


Lusteri za dnevni boravak


Lusteri za visoke plafone


Da bi ste pogodili pravu rasvetu za vaš dnevni boravak morate obratiti pažnju na nekoliko detalja. Dimenzija prostorije, visina plafona utiču na izbor rasvete. Za visoke tavanice ili plafone kako se danas zovu preporučuju se masivni lusteri i visilice. Sa druge strane za spuštene plafone preporučuju se plafonjerke ili ugradna rasveta kao što je spot rasveta. 


Rasveta treba da dolazi sa svih strana


Rasveta u dnevnom boravku treba da dopire sa nekoliko strana, kako bi osvetlila i one udaljenije uglove. Kako to postići ? Jakim centralnim osvetljenjem, koje može biti neki klasičan luster ili plafonjerka i dodatnom koja će dolaziti sa strane u formi podnih lampi ili ugradne rasvete koja će bacati svetlost na police, stočić, tepih i druge detalje u prostoriji. 


Lusteri za dnevnu sobu


Kugla lusteri kao odraz ekstravagancije


Za ljubitelje minimalističkog stila tu su jedinstvene lampe i lusteri pravih linija i strogih oblika. Kugla lusteri više su one koji favorizuju ektravaganciju i vole da se igraju sa stilovima. Mogu biti na nekom postelju ili u staklo što će samo doprineti boljem prelamanju svetlosti. 


Lusteri za dnevni boravak


Lusteri od konca – nešto novo i drugačije


Nešto što je novitet kada je reč o rasveti jesu lampe i lusteri od konca u različitim bojama. Japan je država koja je najviše prihvatila ovaj trend u dizajnu. Ako želite da vaš dnevni boravak dobije luksuzni izgled onda su kritalni lusteri za vas. A gde je luksuz tu je i elegancija. U tome će vam pomoći neverovatni i unikatni lusteri od pamuka. 


Lusteri u dnevnom boravku još u 4. veku


Lusteri su se inače prvi put pojavili u Vizantiji, negde u četvrtom veku. Smatra se da su se još tada pravili od bronze, kamena ili drveta. U početku su krasili kuće velikana, elite i plemića, koji su to mogli da priušte. Vremenom se to menjalo, tako su danas lusteri pristupačniji i može ih priuštiti veliki broj građana. Ipak, do dana današnjeg su zadržali tu dozu elegancije i luksuza, pružajući prostoriji određeni šarm ali gracioznost. 


Lusteri za dnevni boravak


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: