Tabure u dnevnom boravku

Tabure u dnevnoj sobi
Tabure ili prenosiva sedeljka bez naslona, javlja se još u 17. veku. Potiče od starofrancuske reči tabur što u prevodu znači bubanj. Iako se ovaj tip sedeljke koristio i ranije, 17. vek je period kada je tabure "ušetao" u kraljevske odore. Prvi darovi koji su stigli Luju XIV upravo su bili dekorativni detalji. Pored te estetske uloge, tabure je nosio i simbolično značenje. Svako ko je imao tabure imao je povlašćen status jer je mogao da sedne ispred kralja, što je u to vreme bila prava čast i privilegija. Prvobitne prenosive sedeljke imale su metalni okvir, zakrivljene noge i središnji deo od tkanine. 


Različiti oblici taburea


Vremenom se to sve promenilo. Danas su taburei dostupniji, nisu samo deo privilegovanih. Mogu se naći u različitim oblicima, pravljeni od različitih materijala. Ispunjeni su uglanom HR penom ili sunđerom. Uglavnom se nalaze u dnevnim boravcima gde imaju ulogu pomoćne stolice. Nalaze se u nekom uglu u blizini garniture ili fotelje. Kupovinom nekih fotelja dobija se ponekad i tabure kao ekstra dodatak. U tom smislu ima namenu za noge, ali se svakako može koristiti za sedenje. 

tabure


Okrugli, pečurka, valjak tabure


Okrugli taburei su praktičniji jer se lako prenose i ne zauzimaju previše mesta. Drugi tip jesu tabueri sa dve ili tri nogarice. Posebno zanimljiv jeste i pečurka tabure koji ima jednu veliku nogu. U neobične i zanimljive taburee spada i tam-tam koji podseća na muzičke instrumente karakteristične za Istok kao što su recimo gong ili bubanj. Kvadratni i valjkasti taburei prave se od metala, drveta ili jače plastike. Osnova čini jedan od ovih materijala koji se posle puni pamukom ili sunđerom, dok tkanina, koža ide okolo. 

dnevna soba


Napravite svoj tabure


Ukoliko želite da sami napravite svoj tabure možete učini brzo i lako. Iskoristite staru garderobu, majice, haljine, čarape, sve što je pamučno i savitljivo. Napravite loptu od toga, dovoljno čvrstu koja nema rupe i većom tkaninom obavijte svoju loptu. Tkaninu dobro opšite. Dobićete unikatnu sedeljku koja je lako prenosiva. 

tabude u dnevnom boravku


Bilo da imate mali dnevni boravak ili prostranu dnevnu sobu, tabure će je upotpuniti na pravi način.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: