Fontane u dvorištu

Fontane u dvorištu
Jedan od dekorativnijih i svakako originalnijih detalja svakog doma jesu fontane.  Fontane su nastale iz potrebe da se voda, čista za piće, dovede do naselja.  Ovaj funkcionalni i estetski element ima najviše simbolike u poređenju sa ostalim elementima jednog vrta. 


Ukoliko se osvrnemo na istoriju, videćemo da su među impozantnijim i svakako najlepšim spomenicima koje je čovek napravio upravo fontane, što objašnjava činjenicu da ljudi žele da imaju jedan takav primerak i u svom dvorištu. 


fontana


Fontane su u početku bile rezervisane samo za gradske bašte, trgove, dvorišta kraljevskih porodica i plemića, dok danas svako može imati fontanu u svom dvorištu, bilo da je napravi sam ili da je naruči. 


Dekorativni detalj


Njihova uloga je danas čisto dekorativna. Postavljaju se uglavnom u samom centru  koji se ukrašava saksijama, stazicama ili adekvatnom podnom baštenskom rasvetom.  Kod nekih fontana već postoji ugrađena rasveta, dok kod nekih imate slobodu da sami odlučite koji tip rasvete želite da dodate. 


Kamene, beton, metalne fontane


Kada je reč o materijalu od kog se prave fontane, izbor je veliki. Najčešći materijali koji se koriste za njihovu izradu su kamen, metal, beton i fiberglas, s tim što se beton češće koristi umesto kamena.  Razlog tome jeste što omogućuje da se oblikuje kapulima u različite oblike. Plus, ove fontane se lakše održavaju a ako baš želite da postignete izgled kamena, uvek možete dodati boju betona. 


fontana u dvoristu


Za mala dvorišta preporučuju se keramičke fontane, dok se ljubiteljima klasičnog stila preporučuju metalne fontane. One jesu čvrste i teške, ali dugo traju. 


Propratna oprema 


Uz fontanu ide i propratna oprema. Tu se pre svega misli na pumpu, mlaznice, rasvetu,  upravljačke uređaje, kablove, filtere...

Fontane treba da prate „ritam“ dvorišta, a žubor vode da pruži mir i spokoj.  Ovi elementi privući će ptice koje će dodatno „oživeti“ vaš vrt. 


Fontane „uradi sam“


Upotpunjavanje dvorišta jednim ovakim prirodnim detaljem učinićete dvorište pravim umetničkim delom.  Fontane se prave lako, ali je potrebno voditi računa da se to uklopi sa ostatkom dvorišta i već postojećih elemenata u njemu. 


fontana


Uređenje dvorišta o čemu  smo već pisali podjednako je važno kao i sređivanje enterijera. To su vam dva lica jedne iste medalje. 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: