Spremite se na vreme za sezonu sadnje cveća i pronađite savršene saksije za svoje biljke
Sad je pravo vreme da isplanirate kako će vaš vrt ili terasa izgledati kada dođe proleće, odnosno deo godine koji je u znaku cveća i šarenila. Jer dođe trenutak kada se resadnici otvore a vi biste i ovaj i onaj cvet, i u velikoj ste zamci da kupite i šta treba i šta ne treba. Da bi jedna terasa ili vrt izgledali lepo, uredno, a opet puno cveća, potrebno je da se pre svega informišete koja je to biljka kojoj odgovara mesto gde biste je stavili, kao i koja je to biljka o kojoj ćete se moći starati na pravi način. Za rezultat kao što je cveće na kome će vam svi pozaviditi, potrebno je malo znanja, malo mašte, neko stručan ko će vam davati vredne savete i neće biti teško da ga ostvarite.


Uzgajanje cveća kao sve popularniji hobi

Biljke danas možete kupiti gotovo svuda – od, naravno, rasadnika i mesta specijalizovanih za baštovanstvo i sadnju, do marketa i robnih kuća. Generalno, kako je u enterijerima minimalizam postao trend, ljudi su shvatili da je postojanje biljke u prostoru nešto čime se efektno može razbiti onaj osećaj sterilnosti kada smo u takvim prostorijama. 


Osim toga, neke biljke su pronašle put do naših soba i zahvaljujući tome što se uz neke od njih vezuju priče ili činjenice da pročišćavaju vazduh, odnoso utiču na to da imate više novca. Bilo kako bilo, sobne biljke su neizostavan deo i kancelarija, i dnevnih i spavaćih soba, i prodavnica... važno je samo to da se u zavisnosti od uslova koji u datoj prostoriji prevladavaju izaberete odgovarajućeg zelenog prijatelja. 


Saksije za cveće i biljka – ko će koga ulepšati

Kada dobijete ili sebi kupite biljku, ona obično dolazi u onim jednokratnim saksijama. To vam govori da je biljku potrebno presaditi u nekom trenutku, ili je makar za prvo vreme staviti u ukrasnu saksiju. A saksije za cveće su danas sve samo ne puka funkcionalna stvar koja omogućava biljci prostor da raste i da se razvija. One se posmatraju pre svega i kao ukrasni detalj u sobi koji će pomoći da biljka u njoj izgleda još lepše. Zato je i izbor saksija posebna avantura, jer se gleda kako pristaje ostatku detalja i celokupnom enterijeru.


 Osim što se razlikuju po tome kojih su dimenzija i boja, i sam materijal od kog se prave može biti različit. Plastika, naravno, dominira, sa izgledom koji prilično u nekim slučajevima može da parira čak i keramičkim, jer se danas izrađuju pre svega od kvalitetne plastike i u dizajnu koji imitira prirodne teksture i materijale. U modernim prostorima sve više možemo naići na saksije na stalcima koji deluju izuzetno efektno i atraktivno. Kada se ukrasna saksija na pravi način uklopi sa biljkom, jedno drugo ulepšavaju i čine kompletnim.


Da se vratimo na pripremanje terase

Nekada je neverovatno koliko samo jedan cvetak može da unese života jednoj pomalo sumornoj gradskoj terasi. Mnogo je takvih kvartova čije su zgrade „pojele“ i ono malo zelenila oko njih pa je neophodno da svi damo svoj doprinos makar ponekom saksijom na svojoj terasi ili balkonu. Osim što će doprineti vašem užitku kada na njoj boravite, cveće će oplemeniti i izgled cele zgrade. A sve više je takvih koji je, može se reći, i utrkuju ko će imati lepše cveće. 


Za početak prolećnog spremanja treba odrediti gde će biljka stajati, pa tek onda, u zavisnosti koliko je taj deo osunčan i izložen vremenskim prilikama izabrati biljku koja je za to mesto pogodna. Sigurno ste nekad čuli kako biljka „voli“ senoviti deo terase ili dvorišta, ili joj pak ne smeta ni suce po celi dan. To je važno, jer biljka treba da traje od proleća, do kasne jeseni, i da za sve to vreme izgleda zdravo i da cveta što više. 


Važan je i izbor zemlje za cveće, koji opet treba biti prilagođen toj vrsti, a nije zgoreg ni uzeti neku prihranu koja će joj poboljšati rast i cvetanje. I ono najvažnije, kod čega mnogi pogreše jeste – zalivanje biljke. Kako da znamo šta je premalo a šta previše vode, mnogi će se pozvati na onaj čiveni „osećaj“. To isto tako mnogima i ne znači mnogo – najbolje je zato konsultovati se sa onima koji prodaju i gaje cveće za prodaju, odnosno sa rasadnikom, uživo ili onlajn putem. Suva zemlja je svakako znak da se biljka treba zaliti, naročito kad su vreli letnji dani. Pored toga, treba obratiti pažnju na način zalivanja, jer se nekim biljkama zaliva samo koren, neke vole samo orošavanje... I možda ima mnogo posla, ali da li se uzgajanje cveća za sopstvene potrebe može nazvati poslom ili uživanjem. Pre bi se reklo ovo drugo. 
PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: