Rasveta u kuhinji

Rasveta u kuhinji
Prilikom uređivanja stana, kuće, određene prostorije, dešava se da potisnemo ili prosto zaboravimo na neke detelje, koji nam baš mogu pomoći da promenimo izgled doma. Nekako se vodimo mišlju da samo velike promene mogu nešto značiti. A nekada je sve u detaljima. 


Važan element doma - rasveta


Jedan od tih elemenata jeste rasveta koja nam i te kako može pomoći da promenimo izgled određene prostorije. U dnevnim sobama uglavnom imamo lustere koji mogu biti klasični, moderni, skupoceni, drveni. Njima osvetljavamo celu prostoriju, a možemo ubaciti i po koju lampu u uglovima kako bismo dodatno naglasili određeni ugao ili neki komad nameštaja. 

rasveta


Kada je reč o kuhinji, rasveta je jedan od najvažnijih elemenata. I prilikom njenog izbora važe ista pravila kao i kod odabira osvetljanja za drugu prostoriju, treba da bude raznovrsna i da dolazi iz više izvora. 


Centralno svetlo


Stručnjaci dele rasvetu u kuhinju na tri kategorije. Prva kategorija je centralna – plafonjerka koja je na sredini prostorije. Međutim, centrlana svetla uglavnom nisu dovoljna, jer ne pružaju dovoljno osvetljanja i ne dobacuju do radne površine. Rešenje čine zidne svetiljke ili svetiljke ugrađene u kuhinjske elemente. 

rasveta u kuhinji


Funkcionalno svetlo


Drugu grupu čini funckionalno svetlo. U pitanju je rasveta koja jasno osvetljava radnu površinu i uglavnom se nalazi iznad električnih uređaja, ugrađena sa donje strane gornjih elemenata. Postoje i ormarići koji imaju ugrađena svetla i koja se postavljaju iznad radnih površina. 


Svetlo koje dočarava atmosferu


Treća kategorija je svetlo kojim se dočarava atmosfera. Uglavnom su to viseće svetiljke iznad trpezarijskog stola. One mogu biti različitog oblika i boje, zavisi šta njima želite da postignete. 

rasveta u kuhinji


Uklopite rasvetu sa ostatkom enterijera


Boja rasvete pak zavisi i od ostatka enterijera, odnosno boja koje dominiraju u prostoriji. Tako u kuhinjama gde dominiraju tamne boje, svetlo treba pojačati kako bi se postigao potpuni efekat osvetljenja. Uglavnom se u tim kuhinjama nalazi dodatno svetlo poput lampi koje su pričvršene za donje delove visećih kuhinjskih elemenata. 

rasveta


Ono što je takođe postalo popularno jeste led rasveta koja u odnosu na običnu halogenu sijalicu traje duže a daje prirodnu boju svetla. Izvor je zaista veliki, tako da ćete naći adekvatnu led rasvetu za kuhinju. 


Da promenite postojeći izgled kuhinje ne morate da menjate raspored, elemente ili boju zidova dovoljno je samo da promenite rasvetu i promene će odmah nastupiti. 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: