Čupavi topli tepisi

Čupavi topli tepisi
Tepih ili podna prostirka prvi put se pojavljuje negde u Srednjoj Aziji negde oko 5. veka pre nove ere. Prema postojećim zapisima, najstariji tepih izrađen je u dolini Altaj (Azija). 


Tepisi u dnevnom boravku


U početku su to bili komadi tekstila koji su pokrivali pod ili zidnu površinu. Kasnije je krenula izrada tepiha u proizvoljnoj veličini. Komadi su krenuli da se seku po potrebi mušterija. Još od tih najranijih početaka podne prostirke su se uglavnom nalazile u najvećoj prostoriji, odnosno dnevnom boravku. 

tepih


Autentični, vuneni tepisi


Tepisi su oduvek bila prava umetnička dela, posebno ti prvi modeli koji su dolazili iz Srednje Azije. Tkali su se na posebnim mašinama od čiste vune, te su pored dekorativne uloge imali i tu ulogu da greju. Dezeni su autentični, a razlikovali su se od regije do regije. Persijski tepisi važe za najlepše tepihe na svetu. Pored estetike, ono što im daje popularnost jeste kvalitet i čvrstina. 

tepoih u dnevnoj sobi


Čupavi topli tepisi 


U početku su tepisi bili reper za ostatak dekoracije i uređivanja. Stvari su se malo promenile tako da je tepih taj koji sada mora da se uklopi sa postojećim stilom u dnevnom boravku. Ono što svakako ne izlazi iz mode jesu čupavi topli tepisi. Sa jedne strane topli, a sa druge strane neformalni koji se lako uklapaju bez obzira na stil. Mogu biti jednobojni, dvobojni ili pak tepisi mozak. Deca ih obožavaju jer mogu da se po njima valjaju, jer im dođe kao ćebence. 

cupavi tepih


Kožni tepisi 


Pored vunenih koji spadaju u najkvalitetnije, tu su i kožni tepisi koji su sastavni deo minimalističkih domova ili pak kancelarija. Unose eleganciju i luksuz, ali to ne znači da ne možete da ih ukombinujete i sa drugim stilovima. 

kozni tepihOdržavanje tepiha


Kada je reč o održavanju postoji posebna tečnost koja se koristi, ali pored nje rezultate ostvaruju i prirodni napici koje sami možete napraviti. Tako se soda bikarbona pokazala kao odlično sredstvo za čišćenje mrlja po tepisima. 

tepih u dnevnoj sobi


Tepisi su detalj koji upotpunjuje dnevni boravak, bez njega prostorija izgleda golo i prazno. Prilikom odabira, gledajte da to bude onaj koji će se najbolje uklopiti sa ostatkom enterijera. 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: