Spušteni plafon u dnevnom boravku

Spušteni plafon u dnevnom boravku
Detalj koji će vaš dnevni boravak svakako učiniti ličnim, neobičnim i primamljivim jeste spušten plafon. Ovim detaljem prostoriju ćete učiniti nižom, prekrićete neravnine na tavanici, krovnu konstukciju ili instalacije, koje ne želite da se vide. A razlog može biti i želja da dobijete dobru rasvetu, jer ugradnjom spuštenog plafona prilagođavate intezitet svetla u datom trenutku. Spušteni plafoni se uglavnom vide u domovima sa visokim tavanicama. 


Kako spustiti plafon ?


Može se spustiti po celoj dužini, po sredini ili samo po obodu prostorije. Za koju varijantu ćete se odlučiti zavisi od toga šta želite da postignete tim detaljem. 


Spušteni plafon u dnevnom boravku


Ako želite da ugradite svetlo, onda se plafon spušta minimum 12 cm da bi se ugradila halogena svetiljka. Za ugrađivanje klime potrebno da se plafon spusti do 35 cm. Plafon se može spustiti i samo iznad nekih komada nameštaja. Kada pričamo o njegovoj građi, sastoji se od metalne konstrukcije i gips –kartonskih ploča koji se kače na tu konstrukciju. Taj spoj se potom ispunjava git masom i potom se postavlja mrežica, čime se sprečava pojava pukotine na spojevima dve ploče. 


Elastični dekorativni spušetni plafoni


Nešto novo i originalno što nam stiže iz Rusije jesu dekorativni elastični plafoni koji se lako prilagođavaju svim stilovima enterijera. Idealno su otmene i luksuzne prostore. Prednost im je jer se postavljaju za 24 sata. Pored gore pomenutih prednosti kao što je lako postavljanje, uklapanje sa svim enterijerima, njihova dobra strana  leži u tome da su ravnomerni, ne zahtevaju farbanje, otporni su na deformacije. I ono što je najvažnije pokrivaju svaku pukotinu i fleku na zidu. 


Spušteni plafon u dnevnom boravku


Bolja toplota izolacija


Pomenimo i to da se spuštenim plafonima postiže bolja toplotna izolacija, što odmah znači da se smanjuju troško grejanja. Plus, ostvaruje se boja zvučna izolacija zbog tog međusloja koji postoji ispod već postojećeg plafona.  


Spušteni plafon u dnevnom boravku


Veliki zbor oblika


Spušteni plafoni mogu se praviti ravni sa dve ili više kaskada, mogu biti u obliku kruga, elipse ili nekog drugog oblika. Talasasti, lukovi, kupole, svodovi, sve to je danas dostupno, a vama je da odredite pre svega šta želite da postignete njihovom ugradnjom a onda to sprovedete u delo. Jednom kada ih postavite možete ih odmah okrečiti  i ofarbati.


Spušteni plafon u dnevnom boravku


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: