Rasveta u hodniku

Rasveta u hodniku
Dešava nam se da često zaboravimo na mesto dobrodošlice, mesto koje spaja sve ostale prostorije u našem domu – hodnik. Prostorija u koju prvo kročimo se obično nalazi kao poslednja stavka na spisku renoviranja. Iako hodnik ne zahteva puno pažnje, nekako je uvek skrajnut. Hodnici su često mesta koja nemaju dnevnu svetlost, a trebalo bi da je imaju najviše jer je to najprometnije mesto u stanu, kući ili zgradi. Rasveta je zapravo najvažniji element svakod kućnog predvorja.


Dvostruka uloga rasvete u domu 


Možda se promenio oblik, ali je namena i uloga rasvete ostala ista. Prvobitna funkcija rasvete jeste osvetljavanje određenog mesta, prostorije ili pak kutka. Druga funkcija jeste estetske prirode. 

rasveta


Jaka rasveta u hodniku


Kada je reč o hodniku birajte jaku rasvetu. Uglavnom se ljudi odlučuju za plafonjerke. Okrugla plafonjerka sa jednom sijalicom. Drugi tip jesu lusteri. Iako se uglavnom postavljaju u dnevnom boravku, lusteri se i danas mogu naći u hodnicima. 

rasveta u hodniku


Plafonska rasveta u uskim hodnicima


S obzirom na to da postoje dva tipa hodnika, uzani i četvorougani, rasveta se bira u skladu sa tipom hodnika koji je u domu. Za uske hodnike idealno osvetljenje jeste plafonsko. Zidna rasveta takođe može biti jedno od rešenja. Među modernija rešenja ubrajaju se LED trake u vidu linijskog osvetljenja koje se ugrađuju duž cele dužine plafona. LED rasveta je sve popularnija jer traje duže, što znači da je kvalitetna i ekonomski isplativija. Ni lusteri nisu loše rešenje. 


Nekoliko visilica


Neka to, pak, budu jednostavni lusteri, koji će upotpuniti vaš hodnik. Dimenzije lustera biraćete u skladu sa kvadraturom prostora. Možete postaviti nekoliko visilica koje su nalaze na jednakom rastojanju. Time ćete postaviti ravnomerno osvetljavanje. 

luster


Lusteri u velikim hodnicima


Kod velikih hodnika, četvorougaonik oblika možete postaviti veći luster, ali i stone lampe. Postavite manji sto ili policu za odlaganje stvari gde ćete između ostalog postaviti veliku lampu. Na ovaj način će u vašem hodniku uvek biti svetla. 

luster u hodniku


Pored rasvete hodnik možete upotpuniti i drugim elementima, poput ogledala, komoda, ormara. O tome se više možete informisati ovde.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: