Saveti za uređenje spavaće i dečije sobe
Prilikom adaptacije i renoviranja stana ili kuće, najviše pažnje se posvećuje centralnim prostorijama u domu, a to su kuhinja i dnevna soba. Ne možemo reći da su ostale prostorije zapostavljene, ali uglavnom se manje pažnje poklanja spavaćoj sobi, kao i dečijim sobama. Nekako se podrazumeva da nam je za spavaću sobu dovoljan krevet i eventualno neki ormar, poneka polica i to je to. Međutim, važno je posvetiti i određeno vreme uređenju prostora u kome se odmaramo i pripremamo za novi dan i svakodnevne obaveze. 

Isto tako, bitno je da prilikom uređenja dečije sobe, svom detetu ili deci dozvolite da i oni iznesu svoje mišljenje, kao i želje kako bi voleli da ovaj njihov kutak izgleda. Neka dete učestvuje u odabiru nameštaja ili dizajniranju ovog prostora, naravno ako ima dovoljno godina da može da iskaže svoje zamisli i želje. Vodite računa o funkcionalnosti dečije sobe, ali i da taj kutak bude kreativan kako bi dete volelo da tu provodi vreme van spavanja, bilo u igri ili učenju.


Dekoracija zidova spavaće sobe

Prilikom odabira boja za spavaću sobu izbegavajte jarke boje, jer one ometaju san. Najbolje je da zidovi budu u nekoj neutralnoj boji, kao što je bež ili neka topla siva, mada i bela dolazi u obzir. Nežna zelena ili plava su isto dobar izbor, ali u tom slučaju morate više pažnje posvetiti detaljima prilikom dekoracije. Ako vam je spavaća soba opremljena neutralnim bojama, možete se odlučiti za dekoraciju u vidu tapeta. Širok asortiman tapeta omogućava vam da vašem spavaćem kutku date izvesnu dozu elegancije, kako biste razbili monotonost. 

Širok asortiman tapeta za dečije sobe, pretvoriće ovaj prostor u svet dečije mašte i igre, a na vama je da samo izaberete omiljeni dezen ili junaka svog deteta. Ono će biti oduševljeno, i obožavaće da provodi vreme u svojoj sobi. Foto tapete ili 3D tapete, razne modele možete pronaći u širokom asortimanu tapeta, jer dečiji kutak zaslužuje da bude veseo i šarenolik. Kada dete poraste, uvek možete okrečiti zidove ili staviti neke neutralnije tapete, kako bi soba, u dizajnu,  pratila uzrast vašeg deteta.


Nameštaj i njegov raspored

Jako je važno da prilikom opremanja spavaće sobe ne preterujemo sa komadima nameštaja. Prostor za odmor ne treba da bude pretrpan, već jednostavan i skladan, kako bi se naše telo i um odmorili svake večeri. Ukoliko se prate pravila Feng Shuija, najbolje je da krevet, to jest njegovo uzglavlje, bude okrenuto ka severu. Pored kreveta, sa obe strane, možete staviti noćni stočić i na njega neku dekorativnu lampu. Poželjno je da u sobi imate i ormar, a ukoliko vam je kvadratura spavaće sobe veća, možete staviti i neku lepu fotelju, i ispred ili pored nje mali stočić. 

Isto važi i za dečiju sobu, jer im previše nameštaja sigurno nije neophodno. Potrebno je da imaju i mesta za igru, ali i za učenje, ako idu u školu. Pored kreveta i ormara, možete im postaviti još neku policu za igračke, kao i radni sto i stolicu. Poželjno je i da pored kreveta imaju noćni stočić, na kome može stajati lampa, i na kom mogu držati knjigu ili vodu. 


Koji tepih izabrati

Iako se često dekoraciji kao što je tepih ne pridaje velika pažnja, on je itekako bitan za izgled i energiju spavaće sobe. Oni štite podove, a i dobri su izolatori kada je hladno vreme. Najbolji modeli su oni koji su napravljeni od pamuka i vune. Mnoštvo dezena i oblika staviće vas na slatke muke koji dezen izabrati. Uvek birajte dezen tepiha prema ostalim komadima nameštaja koji se nalaze u spavaćoj sobi. Kada su u pitanju dečije sobe, poželjno je da središnji deo bude predviđen za tepih i da taj deo sobe bude bez nameštaja. U središnjem delu sobe, vaši mališani se mogu igrati, a tepih sa dečijim motivima dodatno će ukrasiti prostor u kome deca borave. Pustite ih da oni izaberu onaj koji se njima sviđa, jer dečija soba treba da bude vesela i šarena.


Uložite u kvalitetnu posteljinu

Odabir tekstila, odnosno posteljine na kojoj ćete provoditi dosta vremena mora biti kvalitetan i pre svega prijatan na dodir. Najbolji materijali su prirodni, kao što su lan ili pamuk, mada je i svila veoma prijatan materijal, za koji se možete odlučiti ako raspolažete malo većim budžetom. Bela posteljina je oduvek sinonim za čistoću, dok jastuke i prekrivače možete izabrati i u nekoj drugoj boji, samo je bitno da se celokupna dekoracija slaže sa ostatkom prostora. Za dečije sobe birajte pamučne ili lanene posteljine, sa raznim dečijim motivima, njihovim omiljenim likom iz crtanog filma ili nekim veselim dezenom. 
PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: