Ograde za dvorište

ograde za dvoriste
Nekoliko puta smo već spomenuli da je dvorište vaš deo prirode. U zavisnosti od vašeg uređenja dvorišta ono može da vam doprinese dašak šume, mora i plaže ili livade. S obzirom da je to prostor pun života i svežine gde rado provodite vreme sa svojom porodicom i prijateljima na klupi, ljuljašci ili pod tendom, trebalo bi ga dobro ograditi i označiti. 


Ograde


Dvorište nam je veoma dragoceno zbog svog našeg uloženog truda u isto i zbog svih mirnih, veselih i zabavnih momenata koje smo proživeli u njemu. Ono je kao vaša sopstvena uvećana zen bašta. Ograde ispunjavaju svaku vašu zamisao njihove funkcionalnosti i estetike. Vaše je samo da zamislite kakva ograda bi najbolje upotpunila sliku dvorišta i da počnete sa potragom. U zavisnosti za koji tip ograde ste se odlučili, možete je kupiti ili napraviti. Naravno, uvek možete angažovati stručnjake.


Živa ograda


Živa ograda je idealan način da zaokružite priču zelenila vašeg dvorišta. Ona će dodatno uneti živopisnost. Rast, cvetanje i širenje biljaka obeležava rađanje novog života. Živa ograda će doprineti utisku svežine i prirode. Njih morate redovno uređivati. S obzirom da se radi o biljkama, neophodno je da žbunje šišate i oblikujete u već zamišljeni oblik. Ukoliko se ova ogrda zapusti, vrlo je moguće da ćete među granama imati nepoželjne goste. Takođe, da bi ova ograda uvek imala pun sjaj, neohodno je redovno zalivanje, čupanje korova, čišćenje suvog lišća i slično. 

Niste u obavezi da se odlučite za samo jedan tip ograde. Na primer, ovde možete imati drvenu ili čeličnu kapiju i vrata. 


Kamena ograda


Kamene ograde možda najviše odaju utisak želje za privatnošću. Vašoj deci ovakva kapija može upotpuniti maštu o životu u dvorcu ili u tvrđavi. Sa njima imate mnoštvo opcija kako izneti ideje uređenja dvorišta na samu ivicu istog. Po sredini kamenih ograda možete napraviti lukove na koje ćete staviti šipke, žardinjere ili čak uraditi osvetljenje poput malih fenjera. Ukoliko imate psa veoma je važno da vaša ograda bude dovoljno visoka kako vaš ljubimac ne bi dolazio u iskušenje da je preskoči. Kamene ograde vam daju svu potrebnu privatnost, mir i tišinu koju ste želeli u svom dvorištu. Uz pomoć njih, nesmetano možete da ispijate kafu i čitate novine neobazirući se da li prolaznici ipak više gledaju vaša posla.


Čelična ograda


Svaki tip ograde je veoma zahvalan jer vam daje tu slobodu da birate oblik, debljinu, visinu i još mnogo toga. Čelične ograde možda pružaju i najraznovrsniji izbor. Ukoliko nemate određenu zamisao dovoljno je samo da potražite po katalozima, internetu ili radnjama ponudu i da nađete željenu. Njih je lako kombinovati i sa kamenom, ciglom ili pločicama. Možete naći one sa već ugraviranim elementima, sa šiljcima na vrhu, lukovima, posebno urađenim kvakama i slično. One mogu biti potpuno zatvorenog tipa poput kamenih ograda ili sasvim otvorenog izgleda.


Dodaci


Još neke od sitnica koje će značajno uticati na izgled vaše ograde jesu poštansko sanduče, kućni broj, posebno određena kvaka ili klizna kapija. Poštansko sanduče možete da ugradite na kapiju. Ono može biti različitih veličina, boja i stilova. Izbor pločice kućnog broja je toliko širok da samo njegova potraga bi duže trajala od potrage sa odgovarajućom ogradom. S obzirom da je pri ulazu u vaše dvorište brava prvo sa čim se susrećete poželjno je da odaberete odgovarajuću. Klizna kapija bi vam olakšala i uštedela vreme kada je u pitanju parkiranje kola. Čak možete ugraditi i sistem koji će vam omogućiti da iz vaših kola otvorite kapiju samo pomoću jednog klika.


Svaki detalj  dvorišta i kuće utiče na ukupan doživljaj vašeg doma. Ne zanemarujte sitnice, jer mali delovi pružaju izgled celokupne slike.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: