Uređenje dvorišta

Uređenje dvorišta
Uređenje eksterijera podjednako je važno kao i uređenje enterijera. Uz malo mašte i kreativnih ideja možete pretvoriti baštu u pravu oazu za uživanje.  Zelena površina, cveće i biljke najvažniji su elementi vašeg dvorišta. Pre nego što se upustite u uređivanje dvorišta napravite plan. Razmotrite prostor, šta možete iskorisiti, kako i na koji način. Razmislite šta želite da postignete i koju funkciju želite da ostvarite novim uređenjem. Eksperimentišite i dodajte detalje koji će vašem eksterijeru doneti potpuno drugačiji izgled kao što su fontanice, kamene putanje, stolice za ljuljanje, drvene ograde.. 


Uređenje dvorišta


Fontane u dvorištu


Svaki od gore pomenutih detalja ima svoju funckiju i ulogu u bašti. Tako možete napraviti sami svoju fontanu od ukrasnog kamena. Kamen je postao sve popularniji materijal posebno kada je reč o enterijeru. 


Fontane u dvorištu


Šljunak 


Ako želite da brzo, a ekonomično iskoristite prostor kojim raspolažete u bašti jedno od potencijalnih rešenja jeste šljunak. Pored toga što je povoljan po vaš budžet lak je za održavanje, a i jednostavno se postavlja za razliku od kamenih ploča ili cigli. Sve što treba da uradite jeste da ispod šljunka postavite dobru podlogu. Deo travnjaka zamenite šljunkom i videćete kako će vaše dvorište poprimiti drugačiji izgled. 


Kamene stazice


Pravi ukras u bašti predstavljaju zanimljive i ukrasne staze. Stazice možete praviti od kamena različitih boja. I mala staza od kapije do kuće biće dovoljna da zadivi vaše goste.  Za dodatni efekat možete ubaciti podne lampione i svetiljke duž stazice kojim ćete osvetlili put ali i učiniti baštu modernijom. 


Uređenje dvorišta


Vertikalne bašte


Ukoliko je vaše dvorište malo, jedan od načina da postignete veću površinu biljaka jesu vertikalne bašte. Njihova najveća prednost jeste ta što se mogu napravite same i što se uklapaju u svaki tip dvorišta. Možete ih praviti koristeći različite predmete poput gajbica, starih flaša i paleta. 


Starijim saksijama udahnite novi izgled


Jedan od načina da ulepšate dvorište jeste da ga upotpunite novim saksijama, tako što ćete prefarbati već postojeće različitim bojama. Možete iskoristiti gume, sanduke, staru burad pa i neke durge stare komade nameštaja u ove svrhe kojim ćete uneti originalnost u dvorište. 


Uređenje dvorišta


Dnevni boravak na otvoreno


Ubacite garniture sa velikim jastucima, kojim ćete stvoriti prostor za odmor i uživanje. Stolice za ljuljanje napravljene od drveta samo će upotpuniti vaš kutak, a uz dobru putaricu ili tepih dobićete dnevni boravak na otvorenom. 


Ograda


Svako dvorište ima i svoju ogradicu koja treba da bude kako funckionalna tako i estetski lepa. Ogradice mogu biti kamene, drvene ili metalne. O drvenim ogradam možete nešto više pročitati i ovde. 


Uređenje dvorišta


Uređivanje eksterijera je jedan od načina da napravite prostor koji će u kombinaciji sa enterijerom predstavljati vašu ličnost. 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: