Ideje za uređenje kupatilskog prostoraNabavite neophodnu opremu za renoviranje kupatila


Nakon donošenja konačne odluke o renoviranju kupatila, neophodna je priprema koja zahteva detaljan spisak svih neophodnih elemenata za novo funkcionisanje prostora. Prodavnica vodovod i kanalizacija će pružiti sve neophodne elemente za uređenje, stepen renoviranja i neoometano obavljanje svakodnevnih aktivnosti sanitarnih aktivnosti. 

Neophodno je zameniti stare vodovodne cevi koje se prema novijim standardima uređenja postavljaju van unutrašnjih zidova. Ukoliko dođe do nepredviđenih havarija, uvek možete reagovati u pravo vreme i time sprečiti gubitak vode. 

Pored sanitarnih cevi, u već opisanoj radnji možete nabaviti neophodnu kvalitetnu keramiku najčešće italijanskog porekla. Za uređenje ambijenta sanitranim elementima sagledajte slobodan prostor uz prethodnu zamenu sifona i odvodnih cevi. Odabir kupatilskih elemenata prema zahtevima enterijera


Nakon završnih grubih radova koji su podrazumevali zamenu starih vodovodnih cevi, sledi lepljenje pločica i postavka sanitarnih elemenata. Odabir sanitarija je određen slobodnim ambijentalnim prostorom, upravo zbog daljeg funkcionalnog obavljanja aktivnosti. 

Sanitarije ne trebaju biti suviše gabaritnog dizajna, pri čemu se savetuje praćenje linija prethodnog uređenja. Najčešće se biraju sanitarije u beloj boji, bez obzira na odabrane pločice i njihovu borduru. Bela boja se izdvaja kao najpraktičnija za održavanje, upravo zato se izrađuju beli keramički elementi poput toaletnih šolja, lavaboa i kada. 

Ukoliko imate mogućnosti sledite odabir ugaonih kada ili tuš kabina sa matiranim staklom radi lakšeg održavanja. Prostrane ležeće kade su oduvek predstavljale odraz luksuza, naročito za prostrana kupatila. Sledite neklizajuću površinu odabranih pločica, što je posebno važno za podne površine. 

Usmerite pravilan raspored unutrašnjeg osvetljenja kupatila


U stambenim prostorijama poput zgrada često se izostavlja ugradnja prirodnog izvora ventilacije koji takođe predstavlja put osvetljenja iz spoljašnje sredine. U kućama ipak postoji mogućnost ugradnje prozora koji su dimenzionisani prema slobodnim zidnim površinama. 

Prvi put osvetljenja predstavljaja prozor u kupatilu, zatim dodatna rasveta i glavna usmerena reflektujuća sijalica. Dodatna rasveta je uglavnom predviđena iznad umivaonika ali postoji dodatni vid moderne led rasvete u svetlećim tuš kabinama. 

Difuzno svetlo uglavnom usmerava svetleći snop ravnomerno na kupatilski prostor ali nikako nije jedinstveni izvor svetlosti. Ukoliko u kupatilima nemate neki vid dekorativnih elemenata, poput mirišljavih štapića ili sveća uz osvetljenje ga možete savršeno uklopiti. Pravilno održavanje sanitarnih elemenata


U svakom kutku životnog ambijenta mora postojati pravilno uređenje koje se odražava na stepen čistoće. Kuhinje i kupatila se ističu veoma važnim higijenskim zahtevima, posebno usled uslova pripremanja hrane i održavanja lične higijene u kupatilima. 

Savetuje se upotreba abrazivnih sredstava koja u svom sastavu nemaju suvišne agresivne hemikalije niti jače mirise koji mogu  dugoročnom upotrebom ugroziti zdravlje. Kupatila odnosno sanitrane elemente obavezno redovno dezinfikujte sredstvima na bazi alkohola, hlorida i kvaternarnih amonijumovih jedinjenja. 

Higijenu sanitarnih elemenata održavajte dezinfekcionim sredstvima koja su podjednako bezbedna za upotrebu u domaćinstvu. Dezinfekcijom sterilišete prostor sa posebnim uticajem na bakterije, gljivice i pojedine tipove virusa. Osnovni cilj pravilnog dezinfekcionog održavanja usmereno je na neutralizaciju neprijatnih mirisa i dezinfekciju vazduha. 


Iskoristite slobodne zidne površine za montažu kupatilskog nameštaja


Nakon potpunog opremnaja unutrašnjeg kupatilskog prostora, sledite odabir kupatilskog nameštaja koji zahteva izradu ugradnih ili ormarića po meri ambijenta. Kupatilski nameštaj poseduje jedinstvenu funkciju odlaganja stvari za ličnu higijenu ali i drugih sitnih aksesoara. 

Najčešće se odlažu peškiri, šminka ali i higijenska sredstva za pranje kupatila. Uvek odvojite čiste peškire i sopstvenu kozmetiku od hemikalija za održavanje sanitarija. Sredstva za čišćenje možete odložiti zajednon sa praškom koji ćesto upotrebljavate. 

Uz kupatilski nameštaj odaberite korisne uređaje za pranje ali i sušenje veša. Sušenje veša je posebno važno u stanovima gde se savetuje odabir mašina sa toplotnom pumpom. Redovno sevisirajte mašine i time izbegnite veće kvarove koje podrazumevaju zamenu određenih delova za pranje. 

Birajte vodootporne materijale za izradu kupatilskog nameštaja, čime se eliminišu uticaji vlage nakon kupanja. Odvojte dovoljno unutrašnjih pregrada u kojima postoji dovoljno mesta za odlaganje svih neophodnih stvari. Ukoliko želite korpu za prljavi veš možete odložiti u kupatilski nameštaj, ukoliko vam slobodni prostor dozvoljava. Ormarići iznad lavaboa su gotovo obavezni i veoma važni elementi kompletnog dekorativnog uređenja kupatilskog prostora. Sledite elegantan ali i jednostavan način uređenja kupatila. PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: