Šareni nameštaj u dečijoj sobi

Šareni nameštaj u dečijoj sobi
Poznato je da svako dete mašta o svom dvorcu, kućici na drvetu ili nečemu sličnom. S obzirom da većina dece ipak od svega toga ima samo svoju sobu, slušajući njihove želje možete urediti sobu da izgleda kao iz dečije mašte.


Opažanje boja


Vaše dete što pre nauči da razlikuje boje i nijanse boja pre će savladati veštinu kreativnog razmišljanja. U ovome mu možete  pomoći zajedničkim posmatranjem okoline, na primer, boje zidova, igračaka, ćebića ili nameštaja. Deca u najranijem periodu svog života mogu da primete jarke boje, poput crvene, narandžaste i žute, eventualno kontraste crne i bele boje. Kako dete postaje starije i svesnije sebe i svoje sredine, počinje da uočava nijanse nežnijih boja, poput plave i roze.

decija soba


S obzirom da deca dobar deo dana provode u domu, pogotovo u svojoj sobi, poželjno je da pospešite njihov opažaj pomoću šarenog nameštaja. Poznato je da deca vole jarke i upečatljive boje, tako da ćete šarenim nameštajem ostvariti dva cilja, uticaj na opažaj boja dece i  uređenje sobe po njihovom ukusu. 


Jedinstvenost


Kupovinom šarenog nameštaja koji se međusobno uklopa i ističe, svaka dečija soba će imati posebnu priču. Na ovaj način vaše dete će imati unikatnu sobu, jer se nameštaj jarkih, upečatljivih boja ne proizvodi u tolikom broju, niti je tako lako dostupan na tržištu poput nameštaja uobičajenih boja.

šareni nameštaj


Veličina sobe


Iako nameštaj upadljivih boja znatno osvežava izgled sobe i ne može proći nezapažen, ne bi trebalo ni preterivati sa jakim bojama. Ukoliko vaš mališan ima manju sobu, ne preporučujemo vam da svaki  komad nameštaja bude zasebna priča, jer na taj način soba može čak da izgleda i napadno za dečiji mentalni sklop. U svemu treba biti umeren. 

sarene stolice


Kombinovanje


Poznato je da svetle boje deluje umirujuće na ljude. Iz tih razloga ćemo mnogo češće naleteti na svetle zivode dečijih soba. Na taj način, roditelji sebi ostavljaju mogućnost da svedenost zidova razbiju foteljom, tabureom ili tepihom koji će biti neke upečatljive, jarke boje. Nekada je dovoljno da samo prekrivač kreveta bude šarenih, ludih boja koje će uneti svežinu u sobu.

sarena decija soba


Međutim, ako ste se odlučili za neku tamniju, drečaviju boju za zid, ne bi trebalo da preterujete i dodatnim naglašavanjem nameštaja. Opet, izbor takve farbe vas ne ostavlja vezanih ruku. Uvek možete da napravite kontrast u sobi. Na primer, ukoliko su zidovi tamnoplave boje, možete uzeti tepih, zavesu i luster limun žute boje. Ako su vam zidovi ljubičasti ili zeleni, mogli biste da uzmete neki komad nameštaja narandžaste boje. Na taj način soba će uvek delovati unikatno, a ujedno i lepo osmišljeno.


Sa šarenim nameštajem dečija soba nikada neće izgledati dosadno.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: