Retro dnevni boravak

retro dnevni boravak
Svi ste čuli ili možda izgovorili da je prošlo vreme bolje, jer je sve bilo jednostavnije. Mnogi čeznu za starim vokmenima, analognim fotoaparatima i biciklima sa pletenim korpama. Iako se danas ne može bez savremene tehnologije dašak minulog vremena možete sebi obezbediti uređenjem dnevnog boravka u neki od pretečih stilova.


Vintidž ili retro


Mnogi smatraju da su vintidž i retro sinommimi. Međitim, termin vintidž predstavlja starinske predmete koje na neki način uvek ostaju moderni. Neki čak kažu da se vintidž odnosi na staro, kvalitetno vino, koje je zbog ovih osobina ujedno i skupo. Kada je garderoba u pitanju, vintidž se ne odnosi na second hand. Tu se govori o odeći koja je bila deo neke poznate kolekcije modnog dizajnera, o odeći koju je nosila gospođa sa stilom i malo dubljim džepom. Vintidž predmeti svoju vrednost stvaraju na osnovu sentimentalnosti. Antikvitete je teško naći na našim prostorima, ali takav jedan komad nameštaja podiže dnevni boravak na sasvim drugi nivo.

retro stvari


Kada kažemo retro mnogi misle na sveobuhvatni prošli period. Međutim, retro podrazumeva period 60-ih i 70-ih. 


Dezeni


Ako želite da vašoj dnevnoj sobi date malo svežine, prijatna vam je ali vam je i dosadila, pravi izbor za vas je da je „podmladite“ retro stilom. Retro podrazumeva živopisnost i toplinu, zbog toga ga i karakterišu jarke boje, pogotovo crvena. Glavni predstavnici retro stila su tufne i podne crno-bele pločice.


Kombinovanje stilova


Retro odaje neki luckasti i odvažni ukus. Iz tog razloga je poželjno kombinovati ga sa rugim stilovima, jer ako preterate sa jarkim detaljima, vrlo je moguće da će vaš dnevni boravak delovati napadno. Ako niste sigurni u promene iz korena, stavljanje tapeta, starog zidnog sata ili tanjira sa slikama na sebi na zid, uticaće na to da dnevni boravak odaje drugačiji utisak. Za retro stil je karakterističan nameštaj sa visokim, uglavnom, drvenim nogama, zaobljenih ivica i rasveta od nerđajućeg čelika. Isto tako, vrlo bitan detalj jeste kombinovanje predmeta različitog materijala, na primer, drvo i pastika.


Sitni motivi


Ukoliko vam sve ovo zvuči kao preveliki zaokret za glavnu sobu vašeg doma, retro stil možete uneti i sitnim elementima. Možete uraditi dekupaž na drvenoj komodi, ceo jedan zid pretvoriti u galerijski, tapacir stolica ili sofe presvući u šareni dezen od somota, pliša ili kože. Dodavanje gramofona, starog radia ili metalne kantice za zalivanje cveća kojoj ste dodelili namenu saksije biće idealna završnica.


Sve što smo ostavili iza nas opet postaje moderno. Činjenica da je retro ponovo in dokazuje da više nije zastupljen samo u enterijeru.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: