Tepisi za dnevni boravak

Tepisi za dnevni boravak
Pokrivač, ćilim, prostirka, tekstikalija, tepih - sve su to sinonimi koji mnogi koriste za predmet koji služi za pokrivanje podnih površina u stambenom ili poslovnom prostoru. 


Smatra se da su prvi tepisi pravili u Srednjoj Aziji, pre  4 hiljade godina. U početku su to bili ručno rađeni predmeti koji su se pravili sporo i detaljno, ali je krajnji rezultat uvek bio pravo umetničko delo. 


Tepisi za dnevni boravak


Tepih nije samo ukras ili detalj na podu. Pored te estetske strane, on štiti podnu površinu, unosi toplinu, pruža zaštitnu izolaciju i upotpunuje prostor. Izbor je impozantan tako da će svako moći da pronađe onaj model koji će se u potpunosti uklopiti sa ostatkom enterijera. 


Boju tepiha uklopite sa ostatkom dnevne sobe


Kada kupujete tepih nekoliko faktora morate uzeti u obzir. Boja bi trebalo da prati stil čitave dnevne sobe. Ukoliko je dnevna soba u klasinčnom stilu, sa neutralnim nijansama, boja tepiha može biti u nekoj malo jačoj boji, kako bi se ostvario kontrast, ali opet ništa preterano. Gledajte da na tepihu uvek bude ona nijansa boje koja najviše dominira u samoj prostoriji. Prema rečima stručnjaka ne bi bilo loše da to bude boja koja je u blagom kontrastu sa bojom podne površine ili druge podne obloge. 


Tepisi za dnevni boravak


Tepisi upečatljivog dezena


Da privučete pažnju i da tepih bude glavni element u vašem dnevnom boravku onda neka vaš izbor budu tepisi upečatljivog dezena. Orijentalni, šareni, boho tepisi su opet u modi, a mogu dodatno uneti tu neku toplinu u vašoj dom, pogotovo ako su zidovi neutralnih nijansi. 


Tepisi za dnevni boravak


Tepih između sofe i fotelje


Tepih ne bi trebalo da bude ni previše veliki jer to može vizuelno zagušiti prostor, ali ni previše mali. Optimalno bi bilo da se prostire između sofe i fotelje, tako da prekrije mesto će stopala biti tokom sedenja. Ukoliko je vaš dnevni boravak znatno veliki, možete imati još jedan mali tepih koji će biti kod malo udaljenijih komada nameštaja  kao što su vitrine i nasloni. 


Tepisi za dnevni boravak


Tepihe koji prekrivaju delove dnevnog boravka gde se često prolazi trebalo bi fiksirati lepljivom trakom. Četvrtasti tepisi najbolje će ići uz klasične komade nameštaje, dok će okrugli dopunjavati sa stočićem, tabureom. 


Funkcionalna, estetska i sentimentalna vrednost


Cena tepiha zavisi od veličine, dezena, oblika gustine i ručnog tkanja. Tepisi su prava umetnička dela i upravo zbog toga jesu skupa investicija koja se prenosi sa generacije na generaciju. Tako pored estetske i funckionalne vrednosti ima i sentimentalnu vrednost. Tako su vuneni tepisi sve bolji kako prolazi vreme. 

 

Redovno održavanje je neophodno


Da bi vaš tepih bio dugovečan, redovno održavanje je neophodno. Tepisi su podložno mesto za skupljanje bakterija. Prašinu i prljavštinu bi trebalo da uklanjate redovnim usisavanjem. Koliko često ćete usisavati opet zavisi od veličine tepiha, gustine. Čupavi tepisi i oni malo deblji zahtevaju učestalije održavanje. 

 Tepisi za dnevni boravak

 

Fleke nastale od kafe, vina, hrane, mleka mogu se lano sanirati, ali treba reagovati u trenutku. Prvo ih treba upiti peškirom, a onda napraviti smesu vode, sirćeta i detrdženta i prelazati preko fleka dok ne nestanu. 


Tepisi - veliki mali, okrugli, orijentalni, persijski, vuneni, četvrtasti, jednostavni, modela je mnogo. To je detalj koji će upotpunoti vaš kutak, uneti udobnost i toplinu.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: