Kapije za dvorišta

Kapije za dvorišta
Odgovore na pitanja zašto je uređenje ekterijera podjednako važno kao i uređenje enterijera i na koji način se to može postići pružili smo u posebno tekstu gde smo se osvrnuli na potencijalna kreativna rešenja ideje. O tome možete nešto više pročitati ovde. 

Kapije za dvorišta

Element koji je podjednako važan za uređenje dvorišta jeste ograda ili kapija.  Ona mora biti prijatnog izgleda, da je funkcionalna ali i dugovečna. Kapije za dvorište mogu biti od od kovanog gvožđa, drveta, betona, aluminijuma... To su samo od nekih materijala za koje se ljudi uglavnom odlučuju kada ju u pitanju ograđivanje dvorišta. 


Kapija je kruna dvorišta


Kapija je nešto kao kruna, lepa kuća i savršeno uređeno dvorište može izgledati još bolje ako se odlučite za kapiju koja pristaje i po obliku i po materijalu baš vašem dvorištu i kući. Takođe može se desiti da prijatan izgled vaše kuće umanjite kapijom koja ne pristaje ni kući ni dvorištu ili je jednostavno kič. Zato je dobro pogledati više ideja, uporediti ih i zatim se odlučiti za najbolju. 


Kapije za dvorišta


U kapije treba ulagati


Estetski momenat je bitan ali i ne i najbitniji. Kvalitet materijala i to koliko se morate angažovati oko održavanja je veoma bitan, pa i presudan. U odnosu na mogućnosti u kojima ste naravno, mada je ograda nešto u šta svakako treba uložiti jer to nije detalj koji se lako menja. Plus, izložene su statičkom opterećenju i habanju. 


Kapije za dvorišta


Krilne i klizne kapije za dvorište


Kapije za dvorište se dele na krilne i klizne kapije prema načinu otvaranja. Potonje se otvaraju sistemom kontrljanja, dok se prvo pomenute otvaraju kao klasična vrata i uglavnom su najčešće. 

Klizne kapije su otporne na koroziju jer su zaštićene toplocinkanjem i poliesterskim plastificiranjem. Za dvorišta gde postoje veliki svetli otvori preporučuje se višestruka klizna kapija. Više segmenata kapije klizi paralelno jednog pored drugog, te je potreban mali prostor prilikom otvaranja. 

Kapije za dvorišta

Pored estetske važnosti, kapije su važne i sa praktične strane jer pružaju određenu bezbednost i štite dom. I dok su se ranije pravile isključivo od drveta, danas je izbor materijala ogroman. 

Oblik i model kapije naravno zavisi isključivo od vas i vašeg stila. Izaberite onaj model koji će upotpuniti vaš eksterijer i pružiti mu jedan sasvim drugačiji izgled.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: