Šta su inverter klime, kako rade i koje su im prednosti?
Kako se topli dani približavaju, a najvljuju se prilični toplotni talasi koji nisu bili uobičajeni za letnje periode u našem okruženju, sve više se misli bave time kako ohladiti prostor i kako što kvalitetnije obaviti klimatizaciju. Klime nisu ništa novo, ali tehnologija napreduje, pa je tako nastala i trenutno najbolja inerterska tehnologija klima uređaja. Inverter klime su u brojnim pogledima bolje u odnosu na standardne klima uređaje. Koristeći kompresor, smanjuju potrošnju električne energije i do 50% u odnosu na standardne uređaje, posebno zbog činjenice da pun kapacitet rada koristi do dostizanja potrebne temperature koju onda održava uz delimično opterećenje. Najjednostavnije reče, inverter klime predstavljaju najbolji način klimatizacije i održavanja potrebne sobe temperature. 


Na koji način inverter klime rade?

Dobro poznat sistem rada uzimanja vazduha iz spoljašnje sredine koji se hladi posredstvom vode, deo je rada standardnih klima uređaja koji su odavno u upotrebi. Inverter klime 18 koriste vazduh iz same prostorije u kojoj se nalaze, sprovode ga kroz isparivač koji se nalazi u uređaju i vraćaju hladan vazduh u istu sredinu iz koje je i uzet. Inverter klima nikada ne isključuje kompresor ili motor, kao što to rade standardni klima uređaji, već konstantno hladi ili zagrejava vazduh, bez prekida rada. Ono što je dobra strana ovog sistema rada jeste smanjena potrošnja električne energije, što na duži period ostvaruje značajno uštedu kada su u pitanju mesečna potrošnja i troškovi koje treba platiti. 

Inverter klime imaju mehanizam inverzije koji omogućava rad pod niskim naponom, bez ikakvog dodatnog pritiska i upravo takav mehanizam i ta tehnologija čine da one u proseku troške od 30% do 50% manje energije u odnosu na standardne uređaje. Ovo je samo jedan od razloga zašto su inverter klime 18 sve češća odluka za kupovinu kako u stanovima i kućama, tako i u manjim radnim prostorima. 

Razlike između inverter i standardne klime

Obe vrste klima poseduju kompresor, međutim, inverter klime svoje kompresore nikada ne zatvaraju, konstantno je u procesu rada sa potpunim ili delimičnim opterećenjem, te to utiče na smanjenu potrošnju energije i samog novca. Standardne klime zaustavljaju kompresor u momentu postizanja potrebne temperature, pa svako njegovo novo pokretanje crpi veliku količinu energije, što znači i dodatne, dosta veće troškove. Međutim, razlika nije samo u potrošnji i načinu korišćenja električne energije u radu. 

Razlika je i u brzini hlađenja. Standardne klime imaju fiksni način postizanja željene i postavljene temperature i tu je kraj filozofije njenog rada. S druge strane, inverter klime se prilagođavaju i precizno hlade vazduh naspram godišnjeg doba, količini osoba u prostoriji, u odnosu na to da koje je doba dana, odnosno noći. Naprednija tehnologija naprednije vrši i samo hlađenje prilagođavajući ga apsolutno potrebama prostora, klime koja vlada u spoljašnjoj sredini i samih potreba ukućana.

Jedna od velikih razlika jeste i bučnost. Budući da kompresori u inverter klimama rade konstantno onda je i buka znatno smanjena, nečujan je režim rada skoro sasvim, dok standardne klime konstantno imaju zvuk prilikom paljenja i gašenja, uz dodatni zvuk ventilacije koje se čuje tokom samog rada klime. 

I na kraju, jedna od najvažnijih razlika, posebno svima onima koji se u same mehanizme i tehnologiju razumeju, jeste brzina dostizanja željene temperature. Inverter klime poseduju moć dosta bržeg postizanja podešene fiksne temperature u odnosu na standardne klima uređaje, što je još jedan razlog sve veće njihove popularnosti, posebno u letnjim danima kada temperature spolja dostižu značajne visine.

Prednosti inverter klima uređaja

Kroz prethodne redove su se već nanizale brojne prednosti koje inverter klime poseduju u odnosu na standardne uređaje na koje smo uveliko navikli. Prvi i osnovni jeste inverter tehnologija koja je poboljšala značajno performanse rada klima uređaja, kao i smanjenje korisničkih računa za potrošnju električne energije. Daleko je ugodnije boraviti, spavati, sedeti u prostoriji u kojoj je podešena temperatura konstantna, bez ikakvih oscilacija, što je sa standardnim klima uređajima prilično nemoguće. Moramo još jednom pomenuti, kada je već reč o ugodnosti i udobnosti korišćenja, da su prilično nečujne i ne stvaraju nikakvu ometajuću buku ili zvukove. 

Veoma važna prednosti inverter klime jeste to što imaju ugrađen i osposobljen veoma kvalitetan proces filtracije. Uz ovu mogućnost, prašina, alergeni, bilo kakvi neprijatni ili ometajući mirisi, ne dospevaju u sam prostor koji se klimatizuje, što je savršena mogućnost koju pružaju ovi uređaji. I na kraju, jedan jednostavan razlog koji upućuje na prednost koju inverter klime 18 poseduju jeste to što im nije potreban restart ili reset nakon nestanka struje, budući da ih to apsolutno ni u čemu ne remeti. 

Nedostaci inverter klima uređaja

Kada govorimo o performansama rada, tehnologiji kojom su inverter klime opremljene i svim funkcijama i mogućnostima, nedostaci apsolutno ne postoje. Ono što bi se moglo podvesti pod određene mane jeste to što su skuplje u odnosu na standardne klima uređaje, nešto je skuplje i održavanje, ali u odnosu na smanjenu potrošnju električne energije, inverter klime su u dugoročnom planu isplativija investicija za svakoga. 

Zašto su inverter klime 18 najpopularnije danas?

Kada govorimo o invertnoj tehnologiji i klima sistemima, inverter klime 18 su definitivno najspominjanije i najtraženije. Radi se o modelu koji je najprilagodljiviji stanovima, kućama i većini radnih prostora. Predviđene su za rad u prostorijama od 60mdo 80mšto pokriva veliki deo i životnih i poslovnih potreba. Pored toga, inverter klime 18 imaju odličnu efikasnost rada koja se ne smanjuje čak ni kada su temperature vani i do -25oC. 

Uz sve ove, brojne performanse, funkcije i pogodnosti, inverter klime 18 poseduju i naprednu tehnologiju koja podrazumeva povezivanje sa Wi-Fi signalom, mobilnim aplikacijama, što omogućava daljinsko upravljanje, pa njen rad možete kontrolisati gde god bili i kad god ste van svog doma ili radnog prostora. 

Rangiranje inverter klima uređaja

Inverter klime se rangiraju po istom principu kao što se to radi sa standardnim klima uređajima. Međutim, ukoliko se standardna klima sa 5 zvezdica posmatra kao energetski najefikasnija, onda bi u tom smislu i rangu, mogla da odgovara inverter klimi sa 3 zvezdica, iako opet i u tom slučaju inverter klima predstavlja značajno energetski efikasniji uređaj. O njihovoj važnosti i sve bitnijem korišćenju govori i činjenica da brojne evropske i svetske države standardne klima uređaje ne poznaju, budući da su inverter klime osim za smanejneu potrošnju energije bolje i za životnu okolinu.


 


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: