Krevet za spavaću sobu

krevet za spavacu sobu
Spavaća soba za mnoge predstavlja mesto gde svi  problemi blede, gde se budi osećaj blagostanja i nirvane. Nalazila se u uglu kuće ili u zabačenijem delu svakako će zauzimati središte vaše ljubavi prema vašem domu. U spavaćoj sobi uvek možete da sredite razne misli, odgledate dobar film, pročitete omiljenu knjigu ili, ono primarno, odspavate. Naravno, osim zvukova koji dolaze iz susednih soba ili spolja, na kvalitet sna utiče sam ležaj.

Krevet za spavaću sobu


Uticaj sna na zdravlje


Pre svega, veoma je važno da naglasimo značaj dobrog sna na naše zdravlje. Naučnici su istakli da je čovekovom organizmu za normalno funkcionisanje neophodno između sedam i devet sati sna. Međutim, mnogi od nas to vreme skraćuju za obavljanje obaveza koje nismo stigli taj dan, gledanje filmova, izlaske i slično. Tolerantno je ukoliko to uradimo po koji put, ali u suštini to neiskorišćeno vreme za san ne uspevamo da nadoknadimo. 

spavanje

Nedostatak sna dovodi do toga da toksični proteini ostaju u moždanim ćelijama i utiču na našu sposobnost razmišljanja, obrade informacija, smanjuje kreativnost i utiče na to da budemo razdražljivi. Zbog nenaspavanosti se povećava nivo stvaranja  ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su srčani i moždani udar, dijabetes tipa 2 i gojaznost. Takođe, zbog nedostatka sna naša koža brže stari i izgledaćemo starije. 

Vaše zdravlje treba da vam bude na prvom mestu i jedino što treba da mislite da je neophodno obaviti u toku noći jeste spavanje.


Uticaj dušeka na kvalitetan san


Ukoliko ste se odlučili za krevet sa drvenom konstrukcijom i dušekom, morate znati par stvari o održavanju i odabiru dušeka. Miran san je bitan za snižavanje srčanog ritma koji omogućava srčanom mišiću odgovarajući odmor. Ukoliko je vaš dušek dotrajao ujutru ćete se buditi ukočeni, sa bolovima u donjem ili gornjem delu leđa, neraspoloženi i nenaspavani. Dušeku je vreme za zamenu ukoliko vidite da je izgubio oblik ili da se stanjio. Na životni vek dušeka svakako da utiče kvalitet izrade istog, kao i težina osobe koja spava na njemu. Ukoliko osoba ima veću telesnu težinu njen dušek će imati kraći rok upotrebe. Takođe, noćno znojenje utiče na kvalitet dušeka. S toga se preporučuje da ne nameštate krevet čim ustanete.

krevet u sobi


Na vek trajanja dušeka možete uticati okretanjem dušeka tri-četiri puta godišnje, korišćenjem naddušeka i usisavanjem dušeka kad god menjate posteljinu.


Odgovarajuće dimenzije


Nakon same udobnosi kreveta, druga najbitnija stvar jesu njegove dimenzije. Veoma je važno da nađete krevet čija vam dužina odgovara. Na vama je da li će to biti krevet mnogo veći od vaših potreba ili taman da stanete u njega kada se ispružite, ali nikako ne smete uzimati kraći. Krevet je deo nameštaja na kojem u svakom momentu treba da se osećate prijatno, a ne ukočeno i ograničeno. Bez obzira da li se radi o bračnom ili krevetu za jednu osobu, širina igra podjednako važnu ulogu kao i dužina. Visina kreveta zavisi od vaše želje koliko želite da budete blizu poda.

spavaca soba


Materijali i stilovi


Moda i aktuelni trendovi se stalno menjaju u enterijeru. Nudi vam se širok izbor modela kreveta. Možete se odlučiti za kožni krevet i time uneti staromodan ali dramatičan izgled u vašu spavaću sobu, ili vodeni krevet zbog kojeg će iz sobe isijavati osećaj odvažnosti i savremenosti. Krevet sa baldahinom će začini spavaću sobu romatikom i senzualnošću, a klasičan krevet sa spremnikom će uticati na tradicionalan izgled i pametno korišćenje prostora.

krevet u spavacoj sobi


Odavno smo prestali da budemo ograničeni samo na krevete kvadratnog oblika. Sada možem da biramo između okruglih, asimetričnih i kreveta drugih geometrijskih oblika.


Dekoracija


Odabir kreveta ima važnu ulogu u uređenju spavaće sobe. Njegov izgled možemo upotpuniti posteljinom i prekrivačem odgovarajućeg dezena. Ukrašavanje kreveta sa nekoliko jastuka odaje utisak topline i udobnosti. Uzglavlje je savršen način da upotpunite izgled kreveta. Velika slika, paravan ili makrame zavesa idealno ispunjavaju ulogu uzglavlja.

uredjenje spavace sobe


Još jedna bitna odluka jeste koji deo sobe ćete nameniti krevetu. Naravno, to zavisi od slike sobe koju ste zamislili i veličine sobe. Možda će uzimanje novog kreveta zahtevati premeštaj čitave sobe. Opet, mnogi imaju određene zamisli koliko će krevet biti blizu vrata ili prozora što dodatno utiče na donošenje odluke.

Krevet bi trebalo da bude dovoljno prijatan i udoban i da odaje utisak kao da ste na oblaku.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: