Drvene ograde za terasu

Drvene ograde za terasu
U omiljene kutke svakog doma već godinama unazad ubraja se terasa. Ima nešto u njima. Svi oni koji imaju terasu, potvrdiće vam da najveći deo slobodnog vremena tokom proleća i leta provode upravo na terasi. Taj osećaj slobode i opuštenosti nešto je neprocenjivo. 


Ograda – funkcionalnost i estetika


Prateći element svake terase jeste ograda. Ona se može praviti od različitih materijala. Tako imamo drvene ograde, ograde od gvožđa i čelika, od žice i metala. Izbor materijala jeste ukus domaćina i kako on zamišlja svoju terasu. Prvobitna uloga ograda jeste da pruže bezbednost, sigurnost i osećaj privatnosti. Pored ove funkcionalne funkcije, imaju i važnu estetsku ulogu. 


Drvene ograde za terasu


Drvene ograde za terasu među najpopularnijim


I pored velikog izbora materijala, drvo ostaje omiljeni materijak kada je reč o ogradama za terasu. Nekada je to bio jedini materijal od koga se ograda mogla izgraditi. Razlog zašto se drvo i dalje najčešće koristi za ograde jeste ekološke ali estetske prirode. 


Drvene ograde za terasu


Prirodni je materijal, lako dostupan,  a održavanje mu je jednostavno. Samim tim otvara mnoge mogućnosti da se sa njim igrate i budete kreativini, a pošto ima toliko vrsta drveta, uvek možete imati svoju originalnu i jedinstvenu drvenu ogradu za terasu. Bor, čempres, jela i orah najčešće su vrste drveta koje se koriste za gradnju orahe. To ne znači da se ostale vrste ne koriste. U upotrebi su, ali znatno manje. 


Drvene grade sa horizontalnim daskama za moderan izgled


Ono što bi trebalo da znate ukoliko ste odlučili da vaša ograda za terasu bude od drveta jeste da se zapravo prvo bira jezgro drveta, jer je to onaj unutrašnji deo sa malim brojem čvorova. 


Drvene ograde za terasu


Što se tiče eleemenata drvene ograde nju čine stubovi, daske i gredice. Gredice i daske čine jednu ogradu, dok ih nose stubovi duboko ukopani u zemlju. Drvena ograda za terase se uglavnom može videti na kućama ili prvim spratovima zgrada, ali uvek postoje izuzeci. Odličan je izbor za minimalistička stanovanja. Daskice se uglavnom postavljaju vertikalno, ali ako želite da izađete iz okvira, možete ih postaviti horizontalno i na taj način dobiti malo moderne. 


Drvenim ogradama do prirodnog pečara


Za one koji voli da eksperimentišu tu je drvo bambusa koje će uneti dozu ekstravagancije u vaš omiljeni kutak. A uvek možete kombinovati i nekoliko različitih nijansi drveta. 

Kada birate materijale i boju, birajte ono što će se uklopiti sa ostatkom doma. 


Drvene ograde za terasu


Pored drvenih ograda za terase, drvo se sve više koristi i za uređenje enterijera, pa je nameštaj od drveta sve popularniji. Drvene police, ormari ili neke male foteljice daće vašem enterijeru onaj prirodni pečat koji svi volimo. Ono što jeste ključna prednost drveta jeste njegova prirodnost i mogućnost da se uklopi sa ostatkom enterijera.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: