Kvalitetna zemlja za orhideje kao tajna njihove lepote
Jedna od najlepših sobnih biljki koja osvaja svojim nežnim cvetovima u koje se mnogi na prvi pogled zaljubljuju je orhideja. Zbog raskošnih cvetova važi za simbol lepote, otmenosti i ljubavi. Zbog takve simbolike, orhideja je jedan od najčešćih poklona koji se kupuje ženama. Iza darivanja orhideja krije se velika zahvalnost i ukazuje pažnja posebno dragim osobama. 

Tako kao poklon ona nenadano udje u prostor, oplemeni ga svojom lepotom, ali zahteva brigu kako bi potrajala. Kako bi orhideja procvetala u raskošni sobni ukras potrebno je znati sve male i velike tajne njenog gajenja i nege. Za orhideju u domu treba da postoji posebno mesto, važi za pravu „kraljicu“ dnevnog boravka.  Jedna od najvećih tajni krije se u presadjivanju i benifitima koje krije kvalitetna zemlja za orhideje. Orhideja se ne zaliva tako često i za nju važi poseban postupak zalivanja, a to treba dobro da se savlada. 


Zemlja za orhideje je bitan faktor uspešnog presadjivanja

Orhideje su prilično izdržljive i brzo se navikavaju na sredinu u koju su premeštene, važno je samo da imaju prirodan izvor svetlosti. Ako je u odgovarajućem okruženju, ona može da cveta i do dva-tri puta godišnje, a cvetovi traju i do tri meseca. Pauza izmedju cvetanja može da potraje i dobro je da se iskoristi za presadjivanje. Za zdrav rast i razvoj i bujno cvetanje preporučuje se da se orhideja presadjuje svake godine i kada saksija postane premala. Kad većina korenja raste izvan saksije to je znak za presadjivanje.  

Presadjivanje orhideje nije komplikovan postupak, ali je bitan odabir supstrata, najbolji izbor je specijalna zemlja za orhideje. Specijalna zemlja za orhideje sastoji se od kora i kokosovih vlakana, tresetne mahovine i perlita. Karakteristika secijalnog supstrata za orhideje je da dobro upija vodu i hranljive sastojke, održava stabilnu strukturu oko korena i doprinosi tome da se on ne raspada i ne trune.


Postupak presadjivanja orhideje

Ukoliko je orhideja prerasla saksiju za nju se bira nova saksija koju do pola treba da  ispuni granulat, specijalna zemlja za orhideje. Orhideja se izvadi iz stare saksije i lagano rastrese tako da se koren odlobodi. Korenje koje je suvo ili trulo treba da se iseče. Orhideja se položi u novu saksiju koja je do pola ispunjena granulatom i onda se doda ostatak granulata i lepo rasporedi oko nje. Saksija se lagano protrese kako bi se zemlja za orhideje lepo rasporedila oko korena. Iskusni u presadjivanju orhideja mogu da koriste saksiju bez rupa, za neiskusne koji prvi put presadjuju ovu biljku važi da je bolji izbor saksija sa rupicama. Orhideje se sade u providnim plastičnim saksijama zato što se u njima najbolje vidi stanje korena biljke. Providna saksija se onda spakuje u dekorativnu saksiju. 


Prihrana za orhideje

Orhideje relativno sporo rastu uz veoma mali prirast listova i zelene mase, zato je njima neophodna prihrana. Ukoliko se ne prihranjuje neće moći normalno da se razvija i smanjiće se cvetanje. Orhidejama je neophodna prihrana ali to ne znači da sa njom treba da se pretera, vrlo je važno znati koja se količina prihrane primenjuje. Prihrana za orhideje nalazi se u dve formulacije, u tečnom  obliku ili u vidu štapića. Tečno djubrivo se češće koristi od štapića i tableta za prihranu. Tečno djubrivo je koncentrovani rastvor hranljivih materija koje odgovaraju orhideji. 

Osnovni elementi rog djubriva su azot, fosfor i kalijum. Rastvara se vrlo mala količina ove  tečnosti u vodi. Jedan rastvarač djubriva rastvara se u vodi prema uputstvu. Ovim rastvorom biljka se zaliva svakih petnaest dana. Može da se prehranjuje i preko lista, folijarno, list se prska rastvorom. Prihranom orhideja dobija dovoljno hrane i onda ima uslove da se intenzivno razvija, da koren pravilno raste i da bude otpornija. Orhideje su osetljive i zato ne treba preterano da se djubre i strogo se poštuje pravilo prihrane na 15 dana. U fazi mirovanja prehranjuju se samo jednom mesečno.


Uticaj svetlosti na lepotu orhideje

Za orhideju birajte prozor gde je izvor svetlosti orjentisan ka severu, što znači da joj ne odgovara jaka svetlost, izbegava se istočna strana. U letnjim mesecima se biljka obavezno zaklanja iza zavese i izbegavaju se prozori bez zavesa. Neke od vrsti podnose i jaču svetlost, važno je raspitati se kojoj vrsti pripada orhideja. Pošto voli svetlost i dobro apsorbije vlagu iz vazduha kuhinjski ili kupatilski prozor su odlična mesta za nju. Izbegavaju se prozori iznad radijatora, a ako se su oni jedini izbor onda se na radijator obavezno drži posuda sa vodom, tako se vlaži prostor oko nje. Jedan od trikova koji uspeva je da se u saksiju sa orhidejom stave dve-tri kocke leda, izbegava se rizik od preteranog zalivanja i brže cveta.  

PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: