Žardinjere u dvorištu

zardinjere u dvoristu
Dekorativna posuda za biljke ili cveće za vrt, park ili bilo koju drugu zelenu površinu naziva se žardinjera. Mogu biti različitih oblika, dimenzija, veličina, boja i od različitih materijala. Uglavnom se prave od keramike, ali sigurno ste videli i žardinjere od drveta, metala ili cigli. Ove savremene se prave od betona ili veštačkog kamena. 

cvece


Žardinjere još u starom veku


Prvi put u ovoj ulozi pojavljuju se u vreme Ramzesa Trećeg, a kasnije se to širilo do Rimskog carstva. Korišćenje ovih ukrasnih posuda nastavili se i tokom renesansnog perioda i do danas je ova tradicija opstala. Žardinjere u dvorištu nisu  bile isključivo vezane samo za elitu, već su ih u svojim vrtovima imali i „niži“ slojevi. To su bile visoke ukrasne urne gde su se gajile biljke koje su krasile ulazna vrata kuća. Vremenom se to usavršavalo pa i sam oblik žardinjera. 

zardinjere


Engleska – viktorijanska era


Što se tiče Evrope, žardinjere su bile sastavni deo enterijera u Engleskoj za vreme vladavine kraljice Viktorije. To su bile metalne ili drvene koje imaju tri noge i posudu koja se mogla posebno koristiti. Cveće je bilo veštačko ali je kasnije zamenjeno prirodnim. Kultura žardinjera postoji u arapskom svetu, gde je najjednostavniji vrt ima fontanu, drveće žbunje i žardinjere. 

uredjenje baste


Dvostruka uloga žardinjera u dvorištu


Pored funckionalne uloge da unaprede životnu sredinu, žardinjere su važne jer doprinose i lepšem izgedu vrta, parka, generalno eksterijera. Treba napomenuti da se na ovaj način čuvaju zelene površine, poput gradskih trgova, trotara. Žardinjere ćete videti visoko i na bandarama, uglavnom na velikim raskrsnicama i glavnim bulevarima gradova. Veličina i oblik zavisiće od vas, vašeg stila, šta želite da postignete, koje cveće želite da gajite i čuvate u njima. 

saksija


Drenaža


Drenaža je još jedna stavka bitna za gajenje cveća. Savetuje se da taj sloj bude na dnu žardinjera, kako bi vaše cveće moglo pravilno da se razvija. Taj drenažni sloj pravi može biti šljunak, sitan kamer, pesak, mahovina. 

cvece u zardinjeri


Cveće u žardinjeri ima poseban izgled, negovan. Velelepne žardinjere jesu prva stvar koja se primeti u bašti, što se direktno prenosi na celokupni izgled ekterijera. Vodite računa o njima, negujte i pazite.  Tako ćete učiniti dvorište kao iz bajke, a eksterijer kao iz nekog časopisa.

zardinjera za dvoriste


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: