Prelepe žive ograde

Prelepe žive ograde
Krošnja baca senku na vas, dok šćućureni u pletenoj stolici ispijate kafu. U svom ste dvorištu, ali vam fali nešto kako bi ambijent bio savršen. Ako do sada niste razmišljali o tome, sada je pravo vreme – ulepšajte dovorište živom ogradom. Bilo da imate malu baštu ili prostrano dvorište, živa ograda će biti prelepa i učiniće vaš kutak idealnim.


Privatnost


Ako ne želite komšijske poglede, živa ograda će vam pomoći da sačuvate svoju privatnost. Pored toga što ih nećete videti, nećete ih ni čuti. Sad je vreme da spojite lepo i korisno. Pustite biljku da raste i razmišljajte kako ćete je učiniti prelepom.

ziva ograda


Koje biljke koristiti


Kada odlučite da posadite živu ogradu, dobro se informišite. Za početak, možete da birate da li želite da imate listopadnu ili zimzelenu živu ogradu. Zatim na red dolaze biljke. Koje ćete koristiti? To zavisi od visine koju želite, kakvi su cvetovi, kako se održava,...Među najpoznatije zimzelene spadaju lovor višnja i dugovečna tisa. Odlučite li se pak za listopadnu, vaš izbor može biti vatreni grm, žuta potentila ili plavi kariopteris (plava magla).

ziva ograda


Održavanje


Iako možete kombinovati različite vrste, budite obazrivi. Sadite po nekoliko metara jedne, zatim druge i tako naizmenično. Morate ih saditi pravolinijski i na jednakom rastojanju.  Kada ste napravili savršenu kombinaciju, na redu je održavanje. Redovno zalivajte i okopavajte živu ogradu. Morate je i orezivati nekoliko puta godišnje. Najbolje bi bilo da to bude u maju, septembru i novembru. 

zive ograde


Živa ograda kao pozadina


Iako nije sama glavna u vašem dvorištu, idealna je kao pozadina. Uz lale, ruže, ili neko drugo cveće poput ljubičica, vaše dvorište će biti prava mala oaza. Vreme je da odete u rasadnik i izaberete – vaša živa ograda i celokupno dvorište biće prelepo.

živa ograda


O drugačijim tipovima ogradama za dvorište možete pročitati ovde.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: