Dekorativni kamen u dnevnom boravku

Dekorativni kamen u dnevnom boravku
Pored drveta koji ima dugu tradiciju u gradnji, kamen je još jedan od materijala koji je svoje mesto našao u gradnji. Kako se sve menja iz godine u godinu, tako se i funkcija kamena promenila, pa se u poslednjih nekoliko godina kamen sve više koristi i u dekorativne svrhe za oblaganje zidova. 


Otporan, hladan i čvrst – dekorativni kamen


Njegova struktura i boja su jednostavne, spada u izuzetno čvrste i otporne materijale te ostavlja utisak sofisticiranosti i kvaliteta. Na prvi pogled deluje hladno i strogo, a zapravo je najbolji prirodni izolator i od svih materijala najviše zadržava toplotu. 


Dekorativni kamen u dnevnom boravku


Danas se dekorativni kamen može videti u svakoj prostoriji, a s obzirom na to da ne postoje dva ista kamena, znači da se dobija beskonačno mnogo kombinacija. Ovaj materijal oplemeniće svaki prostor be obzira na stil koji dominara u tom trenutku u tom enterijeru. Nikada ne izlazi iz mode i ono što je najvažnije od svega vašem enterijeru pružiće dodatnu notu šarma i otmenosti. 


Obložite čitav zid dekorativnim kamenom


Dekorativni kamen u dnevnom boravku najbolje će izgledati ukoliko se postavi na zid gde je i televizor, to je uglavnom i onaj zid koji je najvidljiviji, a ako želite da ostvarite efekat sofisticiranosti u potpunosti onda ugradite i male spot svetiljke u plafonu. Kamen se može ugraditi u formi malih i velikih ploča, a za koju veličinu se treba odlučiti, zavisiće i od površine zida koji se oblaže. 


U manjim stanovima birajte svetlije nijanse kamena 


Dizajneri savetuju da se uvek odlučite za krupnije dekorativne kamene ukoliko je zid velike površine jer će se lepše i bolje uklopiti sa ostatkom enterijera. Kod malih stanova se jedino preporučuje da se ne oblaže čitav jedan zid, jer bi to samo stvorili kontraefekat. U tim slučajevima je dovoljno da se obloži jedan manji segment. Preporučuje se da dekorativni kamen bude svetlijih tonova i sitnije teksture. 


Dekorativni kamen u kuhinji


Njegov šarm dodatno dolazi do izražaja kada se ukombinuje sa prirodnim drvetom, pružajući osećaj topline. A ton elegancije i luksuza možete ostvariti ukoliko dekorativni kamen ukombinujete sa staklom. 


Otmen i skup materijal


Iako se mnogo toga promenilo u svetu dizajna enterijera, pa je kamen znatno pristupačniji nego pre nekoliko godina i dalje spada u otmenije i samim tim skuplje materijale. Najzastupljeniji je u Skandinaviji, ali polako pronalazi mesto i u drugim državama. 


Dekorativni kamen u dnevnom boravku


Kada je reč o njegovom održavanju, odmah nakon postavljanja treba ga zaštiti lepkom, jer se tako čuva njegova struktura. 


Prirodni i rustični izgled


Svoje mesto pronalazi i u spavaćoj sobi, hodniku i kuhinji, ali ne u blizini grejnih tela poput kamina, grejalica ili šporeta. Dekorativni kamen u dnevnom boravku ali u drugim prostorijama vašeg doma uneće prirodan izgled sa elementima rustičnosti. Izbor je veliki tako da će svako naći onu nijasnu koja odgovara ostatku enterijera, a prijemčiva je za budžet. 


Dekorativni kamen u kupatilu


Poslednja ali ne i manje važna osobina ovog materijala jeste da je ekološki prihvatljiv tako da ćete njegovim odabirom oplemeniti dom i na zdrav način.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: