Uređenje dnevne sobe

Uređenje dnevne sobe




Možda i najveći izazov i ujedno zadovoljstvo, kada je u pitanju uređenje, jeste uređenje dnevne sobe. Ona predstavlja srce doma i mesto gde ukućani nesmetano mogu da uživaju u zajedničkim aktivnostima i miru.


Veličina prostorije i finansijska situacija 


Pored vaših želja i zamisli, na uređenje dnevne sobe najviše utiče veličina i položaj same prostorije, kao i vaša finansijska mogućnost. Ukoliko je soba manjih dimenzija nepoželjno je prepuniti je sitnim detaljima i jarkim bojama. Opet, ako to izvedete sa ukusom, iz prostorije može isijavati toplina i gostoprimstvo. Dnevne sobe sa većim dimenzijama omogućavaju nam veći izbor stilova uređenja.


Predstavnici minulih era


Ljudska nostalgija i privrženost određenim vremenskim periodima počinje se isticati ne smao kroz garderobu, već i kroz uređenje doma. Svi oni koji uživaju u nekom jednostavnijem i veselijem periodu, svoju dnevnu sobu mogu urediti retro, boho, farmerski, šabi šik ili viktorijanskim stilom.


Retro dnevni boravak karakterističan je po nameštaju jarkih boja, tufnama kao glavnim modnim detaljima, crno-belim pločicama i po kombinovanju materijala, poput plastike i drveta. Stari zidni sat, radio, gramofon, čelični čajnik i mušema neki su od značajnih dekoracija koji odišu prethodnim vremenom. Pliš i somot su nezaobilazni materijali.

Boho ili boemski stil karakterišu etničke ili nomadske osobine. Cilj ovog stila jeste da sve deluje namerno neuredno i kao da se niste mnogo potrudili oko uređivanja. Ključni momenti su jarke boje sa crvenim ili ljubičastim podtonom, vintidž nameštaj, tekstil, drvo, koža i metalni ukrasi. Poželjno je imati što više sitnica, poput jastuka, prekrivača, tapiserije, suvenira, starih knjiga i slično.

Farmerski stil predstavlja kombinaciju etno i modernog stila. On je inspirisan izgledom kolibe i francuske Provanse. Karakterišu ga svetlije, peskovite boje, poput bele, bež, boje mente, tirkizne i slično. Istrošeno drvo, platno i buket osušene lavande su glavni motivi farmerskog stila.


Šabi šik, ili pohabani stil, je stil uređenja koji odiše prozračnošću, lakoćom i svedenošću. Kao i boho stil, i šabi šik je okarakterisan pohabanim drvetom i pastelnim bojama. Čelični fenjer, beli ramovi slika i štok vrata i pleteni nameštaj odaju utisak dramatičnosti. Šabi šik je izuzetno pogodan za uređenje terase, dvorišta i bašte.

Viktorijanski stil odiše elegancijom, imućnošću i glamurom. Karakteriše ga nameštaj od mahagonije, ružinog drveta, mermerne ploče stolova i cvetna dekoracija. Bogati i raskošni lusteri, okviri ogledala i slika, kao i tepisi ponosni su predstavnici ovog stila. 


Novije doba


U novije doba smo svrstali industrijski, moderni, nautički i skandinavski stil uređenja.


Industrijski stil odiše odvažnošću i smelošću, s obzirom da ističe sve ono što drugi stilovi pokušavaju da sakriju. Ventilacione cevi, opeka na zidu, drveni motivi i čelične konstrukcije odaju utisak sirovosti i zrelosti. Naravno, od vaše želje zavisi da li ćete se odlučiti za svedeniju ili mračniju varijantu ovog dizajna. Plišana ćebat, sofe, jastuci i velike biljke utopliće ovaj stil i učiniti ga idealnim za vaš dnevni boravak.


Kada kažemo moderan stil prvo što treba da nam padne na pamet jeste praktičnost. On je vezan za jednostavne geometrijske oblike, jasne linije i bez suvišnih detalja. Moderan stil vezuje se za bele zidove sa kontrastom crnih predmeta, nameštaj blago odignut od zemlje, kožu, pamuk ili drvo. Što veća prozračnost i jednostavnost dekora učiniće da vaša dnevna soba izgleda još veće.

Plavo-bele štrafte, boja peska i mlado drvo učiniće da vaša dnevna soba izgleda nautički. Okrugle providne činije pune školjki i kamenčića, makete brodova u teglama, zavese koje su imitacija ribarske mreže pružaju prijatne i pozitivne vibracije. Platnene presvlake na nameštaju, nezavršeno drvo u stolovima i stolicama odaće utisak kao da živite na obali mora.

Skandinavskim stilom je uveden minimalizan u enterijer. Karakterišu ga beli zidovi i  beli parket, eko enterijer, neutralne boje nameštaja i velika količina svetlosti i prostranosti. Ukoliko ste u mogućnosti, sauna i jednostavan kamin su neki od vodećih momenata skandinavskog stila. Takođe, za ovaj stil akcenat se stavlja na funkcionalnost, a ne na teške dekorativne elemente. Unošenje prirode u dnevnu sobu jedan je od ključnih faktora ovog stila.


Opet, niste ograničeni samo na jednan stil. Uvek možete kombinovati vama omiljenje predstavnike stilova i kreirati unikatnu dnevnu sobu.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: