Vrata za dnevni boravak

Vrata za dnevni boravak
Među detaljima koje treba birati pažljivo kada je reč o uređivanju dnevnog boravka ubrajamo vrata. Vrata razdvajaju, spajaju, otvaraju i zatvaraju. Nezamenljiv su i bitan detalj u svakom enterijeru. 


Na koji način vrata utiču na enterijer?


Sve zavisi od položaja u prostoriji, materijala od kojeg se pravi ali i boje i dimenzije. Glomazna vrata svakako će privući pažnju na prvi pogled, dok će vrata sednjih dimenzija više uticati na to da se drugi elementi istaknu i dođu do izražaja. 

Vrata za dnevni boravak

Kada je reč o materijalama od kojih se mogu izrađivati, izbor je veliki. Pa se tako vrata mogu praviti od stakla, drveta, metala, plastike ali i materijala koji imitiraju prirodne strukture drveta. Slično je i sa bojama. Boju vrata trebalo bi prilagoditi materijalu od kojih će se graditi. S obzirom na to da su uočljivi detalji, moraju se uklopiti sa ostatkom enterijera dnevne sobe. Ovim detaljem prostorija u kojoj provodimo najviše vremena odvaja se od ostatka doma, pa je potrebno da vrata budu i kvalitetna, ali i estetski primamljiva. 


Dvokrilna vrata


Ukoliko vašoj prostoriji nedostaje prirodna svetlost onda bi trebalo da postavite staklena vrata ili bar onaj model čiji je jedan deo stakleni. Dizajneri preporučuju u tom slučaju i dvokrlina vrata koja se mogu otvoriti to svoje potpune širine. Deluju graciozno i vašem dnevnom boravku pružiće ton elegancije. 


Vrata za dnevni boravak


Klizna vrata


Za velike dnevne boravke klizna vrata najbolje su rešenje. Prijatnog su izgleda a unose ton elegancije i dobrog stila. Klizna vrata su model koji ima mnogostruke prednosti. Moderan je detalj, estetski prijemčiv, ali se njegova prednost krije u njegovoj funckionalnosti. Ugrađivanjem kliznih vrata dobijate na prostoru, posebno u velikim stanovima. Klizna vrata se mogu ugrađivati i u druge prostorije.O njihovoj funkciji kao pregradnim vratima u hodniku možete pročitati ovde. 


Sendvič vrata


Za savremene domove preporučuju se takozvana sendvič vrata. Ovaj model je od običnog drveta koji je presvučen furnirom, čija unutrašnjost može biti prazna ili ispunjena. Mogu biti različitih oblika, izrađenih od različitih vrsta drveta.


Drvena vrata


Topao, prirodni izgled pružiće drvena vrata. Ona imaju najbolju izolaciju i mogu se naći u različitim varijantama drveta.  I oni imaju čvrsto jezgro odnosno naprevljeni su od čvrstog materijala. 


Vrata za dnevni boravak


Vrata od fiberglasa


Alternativa drvenim vratima jesu oblikovana vrata pravljena od fiberglasa. Jeftinija su varijanta ali mogu pružiti prirodan izgled. Ukoliko se odlučite za ovaj model gledajte da ima čvršće jezgro zbog zvučne izolacije. 


Vrata za dnevni boravak


Nemojte žuriti prilikom odabira. Odaberite onaj model koji će se na najbolji način uklopiti sa ostatkom enterijera vašeg dnevnog boravka, a koji će ga pritom i upotpuniti.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: