Trikovi za praktično korišćenje prostora u kupatilu

Pre nego vam otkrijemo određene savete i trikove kako da što bolje iskoristite prostor u svom kupatilu i povećate njegovu praktičnost i funkcionalnost, evo jednog zaista dobrog saveta: nered u kupatilu ne može da se pobedi. Ono može uvek da bude savršeno čisto, da nema nigde nijedne tačkice od kamenca, nečega drugog, da bude mirišljavo i lepo, a nered će uvek biti bar u jednom njegovom ćošku. Da li je to zbog toga što viri veš iz korpe, koji se čeka za pranje, da li zbog natrpanih kozmetičkih proizvoda na polici, da li zbog ispreturanih čistih peškira, ali je to jednostavno tako, nered je skoro uvek prisutan i treba ga više ne primećivati. I to je praktično korišćenje kupatila, a sada da vidimo šta još može korisno da se napiše i usvoji.

Skriveni bojleri

Nešto šta većini smeta, bez obzira na celokupan izgled kupatila, jeste to što su bojleri tu tako primetni i uvek u prvom planu. Međutim, ovo može da se reši na vrlo dobar, funkcionalan način, i to iz više uglova. Bojleri se mogu sakriti maskom koja se pravi od iverive ili drugog materijala, u vidu kupatilskog nameštaja. Tada ne dobijate samo ukrasnu masku za bojler, već i dodatni prostor za odlaganje.

U samom unutrašnjem delu dobijate bar jednu polici, a mogu se dodati još neke, jer se maska može proširiti kao kupatilski ormarić ili se nastaviti da obuhvati i veš mašinu, ako se nalazi ispod bojlera. Osim toga, sa spoljašnjih strana se mogu uraditi dodatne, ukrasne police, koje će poslužiti za odlaganje kozmetike, kozmetičkih proizvoda, pa ćete tako postići i dodatni red u svom kupatilu, uz vrlo lep izgled i visoku praktičnost upotrebe. Kada su u pitanju skriveni bojleri cena maske koja se izrađuje zavisi od količine potrošenog materijala, dodatnih stvari koje se rade, ali nije trošak koji je veliki i nešto je šta uvek možete bez posebnih priprema promeniti u svom kupatilu. Ako vas vidljivost bojlera nervira, onda evo trika za praktično korišćenje prostora i ujedno skrivanje onoga šta vam „bode oči“.

Zidani tuš

Zidane tuš kabine daju veoma lep i moderan izgled kupatilu, a ujedno su vrlo praktične, pa često i vrlo isplative. Ono šta je bitno kada se odlučite na to da imate zidanu tuš kabinu jeste da pronađete majstore koji rade kvalitetno, jer je najpre potrebno obezbediti dovoljan i tačan pad za vodu, kako bi u odvod išla bez ikakvih problema. Nakon toga se pravi plan da li se zida samo manja, ogradna cokla, na koju će se dodati paravani, zavesa, ili ćete dodati jedan zid koji ide skoro ili sasvim do plafona. Ukoliko imate vremena i sredstava da tako izvedete, izidana pregrada na jednoj strani je najbolja solucija, iz više razloga. Najpre, kabina postaje praktičnija tokom kupanja, lakše se održava, a tu je i dodatna opcija ugradnje polica.

Ugradne/zidane police

Kada ste u procesu zidanja pregrade za kabinu u kupatilu ili imate jako široke i debele pregradne zidove, onda te zidove možete iskoristiti za jednu odličnu stvar, a to su ugradne police. Ostavljanjem udubljenog prostora, ili udubljivanjem prostora u zidu sečenjem, dobijate otprilike prozorčiće, koji dalje premazivanjem i oblaganjem keramičkim pločicama postaju savršene police za odlaganje svega potrebnog. Na pregradnom zidu kabine možete napraviti s obe strane, tako da imate i u kabini i u drugom delu kupatila, dajući zaista lep i moderan izgled enterijeru, uz savršeno praktičnu upotrebu onoga šta vam sam prostor pruža. 

Stakleni paravani

Kada god su vam potrebni paravani u kupatilu, izuzev prethodnog primera gde se pregradni zid i ne radi u celosti, već samo u jednom delu, neka vam staklo bude uvek prvi izbor. Paravani od pleksiglaasa ili drugog materijala, tuš zavese, koliko god na početku izgledali jednostavno, jeftino i zanimljivo, vrlo brzo gube svaku od tih karakteristika. Pod uticajem vodene pare, vode i vlage, stajanjem, menjaju svoju boju, izgled, pa zahtevaju brzo menjanje. S druge strane, staklo je tu da se očisti i uvek da blista, zajedno sa ostatkom enterijera.

Staklene paravane možete birati kao paravane, vrata, tuš kabine, ali i kao paravan za WC šolju. Ovo je ujedno odličan način da odvojite ta dva dela kupatila, a posebno je lepo i praktično kada nemate odovojeno prostorijama kupatilo i posebno WC. 

Uložite u ventilaciju

Većina savremenih objekata izostavlja pravljenje kupatila sa prozorima, tako da prirodna ventilacija izostaje, nažalost. Umesto toga, tu su ventilacioni sistemi, koji se prave na način na koji to investitori predviđaju. Međutim, ukoliko imate udela u samoj izgradnji i potom u pravljenju ventilacije, neka ovo bude deo za koji ne žalite ulaganja. Kvalitetna i jaka ventilacija čine da sva vlaga i isparavanja brzo odu iz vašeg kupatila, a svakako i svi mirisi koji mogu potencijalno da smetaju. Zato je ovo nešto gde ne treba štedeti, jer postavljate ono šta će vam čuvati sav imetak od vodene pare koja je svakodnevno prisutna u kupatilima, te od same vlage. 

Ne pratite slepo trendove

Trendovi su tu da bi se pratili i da bi služili mnogima na tržištu kao mamac za potrošače. Njihovo postojanje, naravno, nije tu slučajno, već zbog toga što određene stvari u datom momentu izgledaju privlačno, korisno, lepo. Međutim, kada su kupatila u pitanju bitno je razmisliti. Da li je trend koji je aktuelan nešto što ima značajan korisni momenat, nešto što je vrlo funkcionalno i praktično, da li je uklopivo u različite stilove uređenja, te da li će vam se dopadati i kada njegova popularnost prođe. Kada na ova pitanja imate potvrdne odgovore, onda ćete znati sigurno da je to nešto što ćete da ubacite u svoje kupatilo, ali je ovo inače i veoma praktičan savet kada se radi renoviranje i uređivanje bilo koje prostorije u kući, budući da nameštaj i oprema za dom nisu nešto što se menja sezonsku, već najčešće na nekoliko decenija. 
PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: