Enterijer malih stanova

uredjenje malog stana
Mali stanovi umeju da zadaju velike probleme kada je u pitanju sređivanje enterijera. Uređenje stana bi trebalo da vas usrećuje, puni pozitivnom energijom i da vam omogući da pustite maštu na volju. Međutim, uređenje mnogo puta ume da bude naporno, skupo i da se oduži. Najbitnije je imati određenu viziju kako želite da izgleda vaš stan i da proračunate kakvi su vam izgledi da sve ispadne kako je i planirano. Ponekad umeju da iskrsnu još bolje ideje tokom samog dekorisanja.


Manje je više


Uređenje malih stanova je samo još jedan od primera koji potvrđuje istinitost izraza „manje je više“. S obzirom da govorimo o zatvorenom prostoru manjih dimenzija, ne bi trebalo birati ogroman nameštaj koji će zauzeti više od polovine sobe, velike slike, ili viseće lustere. Ne preporučuje se ni nagomilavanje stvari. Mnogi od nas kupuju previše detalja, ukrasa, nepotrebnog nameštaja zbog kojeg će sobe zaličiti na skladišta. U svemu treba biti umeren.


Odgovarajuća boja


Sigurno ste čuli kako mnogi biraju crnu garderobu jer ih vizualno sužava, a izbegavaju belu jer ih čini krupnijima. Ovu logiku treba iskoristiti i pri uređenju malih stanova. Ukoliko se odlučite za jarku boju zidova, uz to imate, na primer, šarene jastuke ili sofu drečave boje, vrlo je moguće da dnevni boravak, ne samo da će izgledati manje, već će delovati agresivno za oko posmatrača. Naučna istraživanja su pokazala da na našu smirenost i koncentraciju najbolje utiču svetlozelena i svetloplava. Naravno, vi vaš izbor možete proširiti na sve nežnije boje, poput bele, bež, bebi roze, boja kajsije, boja šampanjca i slično.


Prirodna svetlost


Osim što nam omogućavaju svež vazduh, prozori i terasna vrata su dragoceni izvor prirodne svetlosti. Sunčevi zraci će učiniti da prostorija deluje još svetlije i na taj način još veće. Ne bi trebalo zamračivati sobu tamnim zavesama. Zbog njih će te dobiti sasvim suprotan efekat.


Staklo kao rešenje


S obzirom da je staklo providno, stvara iluziju kao da nije ni prisutno. S toga, prostor će delovati prostranije uz pomoć njega. Staklene tuš kabine, staklena ograda za terasu, staklena vrata i veliki prozori su idealno rešenje za male stanove. 


Pametno korišćenje prostora


S obzirom da su sobe manjih dimenzija, trebalo bi mudro iskoristiti ono čime raspolažemo. Kreveti sa fiokom ili kreveti na sprat predstavljaju idealan način da uštedite prostor. Tu su i plakari u zidu, cipelarnik u ćošku za uredno odlaganje obuće i police koje ćete namontirati na zidu u kuhinji za odlaganje začina, ili u kupatilu za odlaganje peškira. Čak i prostor ispod prozora možete da opremite udobnom sofom i malim stočićem.


Pri uređenju malih stanova svaki vid kombinovanja lepog i korisnog zlata vredi.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: