Uređivanje travnjaka u dvorištu

Uređivanje travnjaka u dvorištu
Redovno održavanje travnjaka jedan je od načina da vaše dvorište uvek izgleda lepo i uredno. Raskošan i dobar travnjak ujedno podiže i vrednost vašeg doma ali i čini vaš prostor prijatnijim i prijemčivim na oko. Da biste to ostvarili potrebno je samo malo više truda i posvećenosti i rezultati će biti vidljiviji nakon određenog vremena. 


Saditi travu tokom proleća ili jeseni


Travnjak treba saditi tokom proleća ili u jesen, jer su leto i zima pravi ekstremiteti za mladu travicu. Prilikom sadnje travnjaka treba da povedete računa o ostalim elementima u dvorištu, ali i mestu gde želite da napravite travnjak. Travnjak bi trebalo da bude na suncu. Gledajte da to kombinujete sa cvećem. Zalivanje bi trebalo redovno, te je najbolje ugraditi prskalice sa tajmerom. Travnjake u vašem dvorištu potrebno je đubriti jednom u četri do pet nedelja, jer se košenjem travi oduzimaju hranljive matreije koje su joj potrebne. 


travnjak


Kombinujte šljunak i travu


U poslednjih nekoliko godina šljunak se kombinuje sa travnjajom, pa jedan deo travnjaka mnogi menjaju šljunkom, što dodatno čini vaše dvorište zanimljivim. 


travnjak


Adekvatna priprema tla


Da bi travnjak bio dobar, potrebno je da uradite adekvatnu pripremu. To znači da tlo mora biti plodno, da se redovno zaliva, da se ne kosi pre vremena, da se održava nivo trave jer to utiče na celokupni izgled ne samo travnjaka već i bašte. 


travnjak


Priprema pred zimu


Kako bi vaš travnjak izgledao podjedanko lepo i tokom hladnih dana nemojte kositi pre proleća. Stručnajci savetuju kasno đubrenje, a setva je najbolja u jesen. Novi travnjak bi trebalo saditi u septembru, ali da pre toga lepo sredite i pripremite zemlju za to. 


travnjak


Travnjak uredite tako da vašem dvorištu pruže mirnoću, osećaj opuštenosti, ali i dozu punoće i sofisticiranosti celokupnom izgledu. Važno je da se raspitate i o vrsti trave kao i načinu kako da se ona na pravi način održava. Postoje različite vrste jer su namenjene različitim situacijama. Imamo dekorativne, svakodnevne ali i one koje se koriste za sportske terene. 

Lep zeleni pokrivač učiniće vaše dvorište prijatnim i omiljenim kutkom za uživanje i druženje. A ostale savete za uređenje dvorišta i drugih elemenata u njemu, možete pronaći ovde.


PODELI OVAJ POST

Preporučujemo da pogledaš i: